8. 1. 2017.

BAJERIZAM - ODABRANI ZA ŽIVOT

Svi oni koji praktikuju bajerizam su odabrani za život...

Bajerizam je izraz koji je nastao od engleske reči "buyer" - kupac. Mentalitetni sklop koji, inače, pretenduje da ovlada svima nama.
Nastupa i agresivno i prikriveno. Zavisno od cilja, namere, ideje...



Sve je, ne treba preterano isticati, u bajerizmu na prodaju. Takođe, sve je i za kupovinu.
Ne postoji granica, jer je ona odavno preseljena tamo gde, po takvom načinu razmišljanja, pripada - nigde.

Bajerizam se, kroz razne nazive, javno predstavlja kao otvorenost prema svim vrednostima ili slobodnom poimanju sveta, ali je, u stvari, najveći protivnik svega toga. Ukoliko, naravno, izuzmemo kupovinu ili prodaju.

Svako vredi onoliko kolika mu je materijalna vrednost - ovo je, možda, najznačajnija stavka bajerizma.
Ipak, koliko god realnost bila drugačija, takva maksima nigde nije proklamovana ili zapisana. Kod bilo kog promotera ili poštovaoca bajerizma sakrivena je iza najlepše skrojenih izraza o lepoti, ljubavi, slobodi...


Izraz označava do perfekcije razrađenu instant vrednost. Instant vrednost je, zapravo, sve ono što donosi korist, novac i - zaborav.

Čak i jedno veliko "ništa", prilikom takvog vrednovanja stvari, može da vredi "sve". Po sposobnosti da iz ni iz čega stvori bogatstvo bajerizam je i stekao svetsku slavu.
Bajerizam je, toliko puta pokazano, veliki protivnik dubljeg sagledavanja suštinskog problema koji tišti čoveka, jer je on (čovek) u njegovom poimanju stvari, ionako, sveden na broj, robu, potrošača, kreditnu karticu...

Duhovne vrednosti, koje su neizostavni čovekov deo, u bajerizmu se vrednuju novcem ili bilo kojim drugim materijalnim ekvivalentom.
 


Iz svega navedenog, bajerizam je, dakle, zagovornik apsolutne ponude i tražnje, i uvek, ali baš uvek, svako zadovoljstvo, kome je, inače, svaki čovek sklon, meri se stepenom isplativosti.
 

Možda je slučaj tzv. organske hrane dovoljno indikativan. Naime, posle višedecenijskog uništavanja plodnih površina, u ime profita, danas je "zdrava hrana"namenjena samo onima koji su u stanju da je papreno plate. Naravno, samim tim, podignuta je na stepen najvećeg božanstva. I  to od istih onih koji su, ne tako davno, učestvovali u pravom pogromu prirodnih rezervata na planeti Zemlji.  "Zdrava ishrana" je samo jedan od primera kako funkcioniše svet bajerizma.
 

"Uspeh" bajerizma se najviše ogleda u podeli, odnosno, svetu 
u kojem će biti "oni" koji su odabrani za tržište i "oni " koji su odabrani za - život. 
U prevodu - gubitnici i pobednici. Može i obrnutim redom. Baš kao i naslov priloženog videa u trajanju od dva minuta... 
   Z. M.

Нема коментара:

Постави коментар