21. 8. 2018.

SVE SE VEĆ DESILO


"Sve se već desilo a niko, baš niko, o tome da me obavesti..."

"Znaš li da će proći vekovi, a čovečanstvo će, ustima svoje mudrosti i nauke, proglasiti da nema zločina, i, prema tome, da nema ni greha nego samo - gladnih. "Nahrani ih, pa onda od njih traži vrlinu!" - eto šta će pisati na zastavi koja će se podići protiv tebe, i koja će razrušiti hram tvoj...", Braća Karamazovi - Veliki inkvizitor, F. M. Dostojevski. 



"Videti ono što je poznato je lako, jer o tome već postoji izgrađena svest. Na drugoj strani, pak, od onoga što je nepoznato, šta može, uopšte, sem sumnje i pretpostavke, da se razazna? I ko je, uopšte, zaslužan što je, još uvek, tako? Ja ili onaj što iza najveće patnje i muke, navodno, nudi ljubav i dobrotu? A gde je tu znanje ili život koji ima smisao ili svrhu?
 


Vaša svest, ipak, uprkos mom nastojanju da ne bude tako, satkana je, zbog vašeg poslušničkog dara, od bojazni i strepnje. Na takvom strahu su nastale mnoge vaše pedrasude za koje, začuđujuće, i danas, dobrim delom, mislite da su vrline. Šta od, navodnog, krotkog stada drugačije može i da se očekuje? Ipak, da li bi iko ikada, da nije bilo mene, makar i najmanje, video bilo šta na ovom vašem svetu? 
Umesto bilo kakvog odgovora, možda bi neko mogao da mi odgovori: ko je tajanstveni stranac iz istoimenog i nedovršenog dela Marka Tvena?  Zar nije upravo taj "tajanstveni stranac" postavio pitanje o vašoj prisilnoj dobroti i sputanosti  i zar nije on ukazao na razliku između vas i životinja? I to na vašu štetu..." 

P. S. Tekst je iz serijala Antihrist. Izneti stavovi u članku nisu i stavovi autora.    Z. M.

Нема коментара:

Постави коментар