6. 9. 2018.

OSTRAKIZAM - PROGONSTVO


Ostrakizam  - progonstvo bio je efikasan metod u staroj Atini. Prvobitna zamisao je bila da se progna svako ko želi da naruši društveno uređenje mlade i poletne atinske demokratije.


Vremenom, međutim, od prvobitno dobre zamisli se skoro potpuno odstupilo, jer je sam zakon postao pravi izazov za mnoge manipulatore koji su koristili to sistemsko rešenje za isključivo svoje niske ili podle namere - posebno u politici.
 

U kasnijem periodu, kada je "ostrakizam" prevazišao samog sebe, sve više se pribegavalo i potpunom brisanju iz istorije. Čak je za neke, pod pretnjom zakona, bilo zabranjeno da im se ime više ikada pomene. Možda je najpoznatiji primer Herostata, mladića koji je stekao "slavu" paljenjem Artemidinog hrama, jednog od tadašnjih svetskih čuda.
 

Vremenom, kada se zakoračilo u srednji vek, mnogim narodima su se prosto gubili tragovi. O pojedinačnim slučajevima je, gotovo, izlišno i govoriti. Bio je to svojevrsni "ostrakizam" na srednjovekovni način.
 

Kako je vreme bilo sve "modernije" i metod ostrakizma se prilagođavao promenama. Čuvena je slika, kao najdrastičniji primer odmazde nad sećanjem, Lenjinovog politbiroa. Naime, Josif Visaironovič Staljin je, pošto bi se rešio svojih političkih protivnika u montiranim sudskim procesima, "brisao" svoje prave ili lažne oponente -  prosto retuširajući fotografije. Zapravo, samo su glave na fotografijama menjane. Neke glave su menjane i po nekoliko puta. Odela nisu dirana...
 

Nemački nacisti su "unapređenim" ostrakizmom menjali gotovo sve što im ne bi odgovaralo. Prirodne i društvene nauke su, posle izbacivanja svih jevrejskih naučnika, pretpele pravi brodolom, ostavljajući prazan prostor koji je popunjavan raznim falsifikatima ili nedoraslim teorijama.
 

Ništa manje ubedljive nisu bile i takozvane crne liste u Americi sredinom dvadesetog stoleća. Na hiljade najtalentovanijih ljudi je prosto gurnuto na margine društva pod optužbom da su levičari ili, kao najgora optužba, komunisti. Bilo je to doba "lova na veštice", odnosno makartizma (po senatoru Makartiju). U ogromnom broju slučajeva se ispostavilo da se radilo o lažnim i netačnim optužbama.

Današnji ostrakizam, pak, dobrim delom, može da se poveže sa zloupotrebom javnog mnjenja. Nevidljive "crne liste", naime, krase mnoge svetske "fijoke". Od nauke pa do "zabave".
Može se slobodno reći da jedino glupost, čini se kao nikada ranije, odoleva svim mogućim naletima vremena i, veoma često, ide ruku pod ruku sa sve "modernijim i umivenijim" ostrakizmom...  Z. M.

Нема коментара:

Постави коментар