2. 5. 2019.

SNOUDEN NIJE BIO SAM

Snouden nije bio sam. To će vreme, koje dolazi, najbolje da pokaže...


Edvard Snouden, nekada zaposlen u CIA i NSA kao savetnik na najmodernijim programima ''nacionalne bezbednosti'', na vrhuncu blistave karijere, stavio je sve na kocku i rešio da svetu obelodani, kako je smatrao, istine koje ga mogu spasiti. U svom podvigu on nije bio sam, bio je samo najhrabriji i najubeđeniji da se saznanja do kojih je došao moraju obelodaniti: da predsednici SAD zaobilaze Kongres i javnost, da obmanjuju građane i da presreću sve vidove komunikacije ne samo Amerikanaca, već i svih građana planete.

Ovu svoju delatnost proglašavaju državnom tajnom, a sve koji prekrše zavet ćutanja gone po čuvenom Zakonu o špijunaži - koji je u najpoznatijim tamnicama progutao, ućutkavši ih, svakoga ko bi u javnost izneo i deo najstrože čuvane zavere.




Potera za Snoudenom 2013. godine ličila je na najuzbudljiviji triler. U pratnji Vikiliksove pravne savetnice Sare Harison, preko Hong Konga, domogao se, ipak, azila, koji mu je u međuvremenu dala - Moskva. Ona ista ozloglašena prestonica Staljina, jednog od najvećeg diktatora svih vremena!

Snouden, čini se sasvim iskreno, tvrdi da uživa u životu, ne kajući se što je upozorio svet da ga SAD nadziru preko svih onlajn kanala, Gugla, Majkrosofta, Verizona, Fejsbuka, mobilnih mreža, elektronske pošte...

Zanimljivo je da Snouden nikada nije potpao pod sumnju da je išta radio u korist Rusije, s obzirom da mu je upravo ova država pružila azil i šansu za, kako sam kaže ''novi život''. Taj novi život nosi nesumnjive rizike - Snouden mora doživotno da vodi računa da ne padne šaka sunarodnicima. Ima li teže optužbe?

SAD je njihov građanin Edvard Snouden prob'o kroz samo srce i njegovo koplje upućeno iz samog sistema, osramotilo je ''imperiju''. Za takav udarac gotovo izvesno sledi najstroža kazna za - izdaju nacionalnih interesa. Ulog je preveliki.



Pravdoljubivu Snoudenovu čežnju za slobodnijim svetom koji će imati pravo na svoju privatnost, volju i izbore pozdravila je većina čovečanstva, koja je sa zabrinutošću pratila njegou borbu za goli život. Filmski je uobličio Oliver Stoun.

Možda će sile mraka apdejtovati sistem nadzora koji će se mnogo teže detektovati. Sigurno će mnogo strožije testirati svoje službenike kojima će ubuduće dozvoljavati pristup najosetljivijim programima. Možda će biti suptiliniji u svom poslu špijuniranja svih građana sveta.

Ali, posle Snoudena ZNAMO  šta rade i nećemo sumnjati da nastavljaju sa svojom zastrašujućom kontrolom.

Pucaće u svakog Džonatana Livingstona na nebu, ali će uvek neka ptica poleteti iznad oblaka.


Ž. Ž.

Нема коментара:

Постави коментар