2. 7. 2019.

MOĆNA NOMENKLATURA

Moćna nomenklatura, preko svojih korporativnih poluga, piramidalne strukture uticaja, i preko, golim okom, ne uvek vidljivih pipaka, kontroliše, gotovo, svaki pedalj Planete. Ili, bar, pokušava...

Pod sobom imaju, brižljivo i decenijama stvarane, "kaste" kupljenih i ucenjenih. Protiv sebe - po potrebi.

Stvoreno je društvo panegirika i beskrupuloznih laskavaca, upućenih jedne na druge, uvezanih  neraskidivim vezama novca, ucena, usluga, nemorala i straha prema onima koji su na zamišljenom tronu.

Korporativna sučeljavanja i sukobi, od kojih mnoge male i nezaštićene "boli glava",  ostavljaju nemir i nesreću širom zemaljske kugle. Stvoren je crno-beli svet, u stvari, krajnje i surovo pojednostavljeni mutant nepostojećeg. Mutant "dobra" za odabrane i poželjne i prikrivenog a autentičnog zla za nepoželjne.

Takozvana "izuzetnost" se, vremenom, pretvorila u vrlo opipljivu i stvarnu izuzetost. Izuzetost od odgovornosti, zločina, laži, pljačke, suda javnosti, zapravo, samo je pojačana i umivena "gebelština" tehnološkog i neokolonijalnog doba.


Makijaveli, taj pronicljivi posmatrač raznih mahinacija i nedela vlastodržaca, napisao je pre nekoliko stoleća da je svako ko se okruži laskavcima na putu da propadne, jer, oštroumno je zapazio, laskavci odvajaju svakog vladara i moćnika od stvarnosti. Samim tim, Makijaveli je zaključio, niko ne može da vlada svetom koji je izmišljen.

Sadašnjost je najverniji  i najpouzdaniji svedok da je, ipak, moguće vladati ili živeti u izmišljenom svetu stvorenom od modernih laskavaca i "gebelščića". Jedino se postavlja pitanje: koliko će fatamorgana da traje?


"Mama mi je govorila: Bog je ljubav, ali mržnja stvara pravila..." - "Možda sam prosjak" - Supertramp.        Z. M.


Нема коментара:

Постави коментар