17. 9. 2020.

SCENA IZ KULTNE SERIJE DOSIJE X

Scena iz kultne serije Dosije X, kada "Pušač" govori  da su "oni" stvorili Sadama Huseina, bila je propraćena uobičajeno, kao još jedna u nizu iz arsenala "teorije zavere" Moldera i Skali. Kasniji događaji su, u najmanju ruku, naterali mnoge da se zamisle.

 Čuvena Pauelova "epruvetica" u Savetu bezbednosti, povodom predstojećeg rata i okupacije Iraka, međutim, bio je početak  "rašivanja šava i raspetljavanja klupka". Ispostavilo se, naime, da je Sadam Husein uvek povlačio poteze koji su izazivali čuđenje, nevericu, bes i, što je posebno važno - u iznudici, dakle, kada je svaki potez, uglavnom, pogrešan. Nije mogao da pretpostavi da je baš on neko ko je odavno naciljan i odabran i, zahvaljujući svom psihološkom profilu, veoma zahvalan kao žrtva.  
 

Slučaj sa čuvenom epruvetom, koja je bila završna faza pred razrešenje zadatka, međutim, ne znači nipošto da se prekinulo sa takvom ili sličnom praksom. Naprotiv, obrazac je ostao identičan, samo su se menjale i prilagođavale okolnosti. Sve što se kasnije dešavalo, od Gruzije, Ukrajine, Libije pa do Sirije, još snažnije su utemeljile  postmoderni makijavelizam.
 

Sve u svemu, pokazalo se da se na vreme odabrane žrtve, koje, usput, ni ne pomišljaju koja i kakva im je uloga namenjena, ponašaju skoro identično bombašima samoubicama ili učesnicima poznatog ogleda pod imenom "Pavlovljev refleks".
 

Da li će "samoubistvo" da bude sutra, za koji dan ili deceniju, ništa, u suštini, ne menja. Kuvanje žabe, uz sijaset gebelsovskih mantri, koje su tu da usmere planirani proces, trajaće do poslednjeg udaha i izdaha nesrećne i naciljane žrtve.
 

Čitavi timovi aktivista, koji su tu da odglume svoje uloge, uvek su uključeni u takav projekat, uz takozvane "korisne idiote" koji su tu da "začine" ambijent. Sudbina stanovništva je tada, po pravilu, nevažna, sem propagandnog  i oglednog dejstva. 



Nije retkost da kraj čitavog procesa veoma često liči na tragediju začinjenu najoporijim crnim humorom. Naime, crni humor je tu da dodatno ponizi odabrane žrtve a nasmeje utrenirano svetsko gledalište.
 

Naravno, posle dobro odrađenog posla, pojaviće se "spasioci". Među njima će da bude neko ko veoma podseća na "Pušača". Tako se, do sada, krug uvek uspešno zatvarao.     Z. M.

Нема коментара:

Постави коментар