2. 6. 2018.

RETKO I OPOJNO

Retko i opojno lekovito  "bilje".
Raste i na teško dostupnim liticama. Ne može ga svako ubrati. Zato i jeste nektar izabranih. Ako se nedostojnom prinese - otruje se.



Lekovito i isceliteljsko kojima je namenjeno. Gorki pelin za koje nije.
Nema preterano poklonika, ali je vojska istine retkog kova, najstamenija i nepobediva.
Umom vlada mudrošću, jedinicom svojom.
Udružene razobličuju utvare, previd, senke, ogoljuju suštastvo, biće.
Nebrojene su joj se vojske suprostavljale, ali je bogovima draga. Priroda je živi.
Ona je kamen temeljac sveta.
 





Povremeno se, čak, i iz sna pretvori u javu. Tek da se zna da uzima razne vidove i da može postojati, samo što za nju treba da se rodi jedan novi svet i otrese svog preraslog svlaka.
 

Koji se njome bave, sreću i čekaju je, imaju svetla lica i njihove su oči govor, dubok bezdan koji ne plaši, već pomaže spasenoj duši da zaboravi kal ropstva poluistini i neznanju.
Ko je, takođe, jednom spozna, kršten je u duhu. Naoruža se čulom da prepozna svoju vrstu. Vojska malo zvanih, ali odabranih.
Samotno je, ponekad, i u gorama visokim blizu sunca, u društvu ljutih trava od kojih i ona postaje još reskija.

Istina se mora pažljivo obrađivati, jer se lako kvari, a zna i kao ptica da prhne. Postradanje na pravdi Boga za istinu ne pada teško. Postradali se pamte, a Herostrati imaju samo jedno ime.

P. S. Herostrat je mladić koji je 356. godine pre nove ere, zapalio Artemidino svetilište, jedno od sedam svetskih čuda, zbog želje da postame slavan. Njegovo ime je, zbog onoga šta je učinio, stolećima bilo, nepisanim pravilom, zabranjeno da se pominje i tako, kao najskrivenija i najstrašnija opomena nedelu koje je počinio, prepušteno zaboravu. U prenosnom značenju ime označava, između ostalog, najgori vid destrukcije, lažnu vrednost , odnosno, potpunu suprotnost - istini i njenoj vrednosti.     Ž. Ž.

Нема коментара:

Постави коментар