22. 4. 2017.

SUSAM I LAN - SAVRŠENA KOMBINACIJA

Susam je čudesna biljka, danas široko rasprostranjena u celom svetu.
Zapisi o njegovoj upotrebi, iako je gajena u bliskoistočnom regionu i Africi, datiraju iz dalekog 13. veka.

Običan, integralni ili crni-razlikuju se i po kvalitetu i po sastavu.
Koriste se kao posip, namaz u obliku putera ili kao hladno ceđeno ulje visokog kvaliteta.
Susam sadrži kalcijum i proteine, zbog čega je, posebno u integralnom obliku, dragocena namirnica. Seme sadrži najveću koncentraciju fitosterola, koji je odličan razgrađivač holesterola, čime normalizuje krvni pritisak, razbija krvne ugruške i štiti od kardiovaskularnih tegoba.
Reguliše metabolizam i odličan je čistač. Bogat gvožđem, manganom, bakrom i selenom-u prirodi retkim mineralima zbog ispošćenih zemljišta, vitaminom E, B1, B6, niacina, folne kiseline i riboflavina podmlađuje, održava vitalne organe, čisti jetru, a služi i kao afrodizijak.
Zbog visokog sadržaja kalcijuma delotvoran je kod artritisa, u prevenciji i lečenju osteoporoze, a služi i protiv opekotina.


Koristi se za snižavanje šećera u krvi, a semenke su najprobavljivije sitno samlevene. Pasta koja se dobija mlevenjem semenki u prah sa dodatkom hladno ceđenih ulja, poseban je izvor omega tri i omega šest nezasićenih kiselina, čuvara srca, ali i nervnog sistema. Posebno je kvalitetno i dragoceno i susamovo ulje, kao preliv salatama i jelima.
Izuzetno se kombinuje sa semenkama lana, koje su takođe odvajkada u upotrebi. Čine idealnu kombinaciju za idealan „rad“ mozga. Izuzetnim sadržajem biljnih omega kiselina, štite kardiovaskularni sistem. Laneno seme sadrži i alfa-linolensku kiselinu koja značajno umanjuje rizik od moždanog i srčanog udara. Sadrži dragocenu prirodnu zamenu za estrogensku terapiju-fitoestrogen-lignin.


Najkoncentrovaniji je izvor aminokiseline triptofan, koja hrani mozak, te ublažuje neuroze, a farmakologija polaže ogromne nade u budućnost prirodnih lekova za širok spektar psihoza na bazi lana. Lignini iz semena lana sve su češće u upotrebi za izradu kozmetičkih preparata, jer obnavljaju i neguju epitel. Posebne kvalitete ima laneno ulje, čija je upotreba u industriji, ali i ishrani izuzetno zastupljena.
I susam i lan se savršeno dopunjuju i slažu s leblebijom: humus je kompletniji uz dodatak tahinija i mlevenog semena lana. U slatkoj varijanti, obiljem gvožđa i niacina, može im se dodati mlevena urma i orah.


Ukoliko se ova savršena kombinacija uvede u ishranu makar kroz jedan obrok dnevno, blagotvorni efekti na opšte stanje organizma videće se već za desetak dana - mnoge bolesti se povlače i ublažavaju, a savršena su prevencija mnogim rizicima savremenog doba.
Jelima daju zanimljiv i prijatan ukus, tako da je upotreba i jednostavna i laka.
Ž. Ž.

Нема коментара:

Постави коментар