29. 5. 2019.

SADAŠNJI HUMANISTI

Sadašnji "humanisti" su, dobrim delom, lagodni komformisti, ušuškani u korporativne planove "preumljenja" planete. Isto tako, takozvani humanisti se, u određenim a sve češćim slučajevima, ne libe da budu upregnuti u najprizemnija propagandna kola, dovodeći svoje umeće i pogled na svet do patetično grotesknih visina dvoličnosti.


Zapravo, kao što su oduvek postojali "psi rata", najamnici koji su za pozamašnu svotu činili sve što se od njih traži, tako danas postoje "psi misli i jezika", koji će, ako treba, potpuno izokrenuti istinu i pretvoriti je u najlepše opisanu laž, i, podrazumeva se, podržati korporativne "humanitarne ratove", iza kojih se kriju najmračniji porivi i ciljevi.

Sa druge strane, takozvani "slobodni strelci" su, ukoliko im nije dodeljena uloga "korisnog idiota", na vreme neutralisani ili, ako se radi o preterano tvrdom orahu, na najgrublji način izloženi najrazovrsnijim pritiscima, neretko i najbrutalnijoj sili. Sve je, u stvari, svedeno na "ponudu i tražnju", pa, u suštini, od toga najviše i zavisi šta, kada i kako će se desiti. Najdublja ljudska osećanja su, povrh svega, kao kakav ukras, a da se u tome suviše ne pretera, prepuštena naivčinama i idealistima - nimalo ne remeteći sklad uigranog scenarija.


Humanizam postistinskog doba je, najvećim delom, zasnovan na apstraktnim i opštim pogledima na "sveopšte dobro i napredak". Nije, ipak, teško zaključiti da se iza lepih i odmerenih misli savremenih "humanista", skrivenih iza, navodnih, uzora petnaestog i šesnaestog stoleća, krije goli interes korporativnih medija, moćnih vlada, uticajnih svetskih krugova, oličen, veoma često, u pozamašnoj materijalnoj podršci.   Z. M.

Нема коментара:

Постави коментар