22. 6. 2022.

HITLER I ELIZABET NIČE

 


Minhen 1934. godine.

Ruku pod ruku, na čelu svečane povorke, šetali su samoproglašeni "natčovek" Adolf Hitler i sestra Fridriha Ničea, Elizabet, okorela nacistkinja, vlasnica izmenjene i "doterane" zaostavštine velikog filozofa. 

Na delu je, zapravo, bilo ozakonjenje braka lažne i falsifikovane filozofije i još lažnije istorije.


U sukobu ništavila protiv ništavila, umesto zamišljenog "natčoveka", rođeno je izvitopereno Ničeovo nasledstvo. Niče je, naime, iz sukoba dva ništavila hteo da stvori svog natčoveka, ali se, umesto filozofove utopije, rodilo nešto mnogo gore i strašnije. Umesto smrti Boga, zapravo, preminuo je Ničeov "natčovek" - a da se nije ni rodio.


Kao kakav bezprizorni teret i sablast, iznikao je Adolf Hitler, isti onaj koji, sudeći prema nepotpunim genetskim podacima, od najstarijih davnina vuče korene iz današnje Etiopije, preko Magreba, sefardske Španije i, na kraju, Austrije, gde se i rodio "najčistiji i najznačajniji arijevac". 


"Ujedinitelj ništavnosti i rasni čistunac, nesuđeni Ničeov natčovek", sticajem okolnosti, bio je, u ovo ne treba uopšte sumnjati, potpuna suprotnost onoga što bi veliki filozof ikada poželeo da bude. 


Da nije bilo prerane i teške bolesti, koju je svojski zloupotrebila njegova rođena sestra Elizabet, možda bi Niče, ipak, uspeo da zaokruži svoj put i da, poput Dostojevskog, njegova velika zaostavština bude zasnovana na sasvim drugačijem kraju. Možda bi, stoga, uspeo da predupredi mnoge kasnije događaje i zloupotrebe koje su nastale posle njegove smrti. Veliko "možda"...


P. S. Fridrih Niče je iz dubine svoje duše prezirao rasiste i mnogobrojne germanske vesnike nacizma druge polovine 19. stoleća. Sa Vagnerom se zbog rasnog neslaganja posvađao i do kraja života se s njim nije pomirio. Vagnera i danas cene kao vanserijskog kompozitora, ne uzimajući mu za zlo što je bio otvoreni rasista i antisemita. Ničeu se, naprotiv, malo šta prašta. Paradoksalna ili namerna anatema zamenjene krivice i krivaca?

A Fridrihova sestra Elizabet? Ona se "brinula", punih deset godina, o teško obolelom bratu, tako što je neumorno falsifikovala njegova dela i prilagođavala ih svom nacističkom pogledu na svet.   Z. M.


Нема коментара:

Постави коментар