4. 4. 2018.

I BOGINJI SU POTREBNE NAOČARE

"I boginji su potrebne naočere da, na raskrsnici koju ste sagradili, odgonetne zagonetku...


Hteli ste slobodu, tu prokletu i čudesnu boginju, a sada vam, ponekad, smeta što ste ikada, uopšte, i pomislili na nju. U svojoj bezbrižnosti i nedostatku obzira izjednačili ste svoja nadanja, prohteve i najmračnije namere sa njom. U isto vreme ste joj se divili i izrugivali na svakom mestu i koraku i nimalo niste slutili da će, zbog vaše slabosti i neiskrenosti, najstrašniji odraz koji budete ugledali, na kraju, biti niko drugi do - vi.

Svaka reč, koja je o njoj, stolećima i hiljadama godina, izgovarana, pretvorena je u najgore sudilište i predstavu o izneverenoj nadi. Uobraženo ste, pritom, sanjali njene omamljujuće visine, dok ste u ogledalima, u isto vreme, zaneseno posmatrali svoja lica, uživajući u lažima koje ste lično i nadahnuto smišljali.


I gde ste sada, tako omamljeni i opijeni, zamagljenog i nejasnog pogleda, onemeli i skriveni čak i od svoje sopstvene senke po suncu?
Sami sebe ste, na početku, odabrali - sami sebe ste, izgleda, na kraju, i ulovili."             


Z. M.


"Umesto da ovladaš ljudskom slobodom, ti si je uvećao i zauvek opteretio njenim mukama duševno carstvo čovekovo. Ti si poželeo slobodnu ljubav čovekovu, da slobodno pođe za tobom, primamljen i zanet tobom. Umesto po strogom drevnom zakonu, čovek je sada morao slobodnim srcem da odlučuje sam šta je dobro, a šta je zlo, imajući za uzor samo tvoj lik pred sobom, ali zar je moguće da nisi pomislio da će on, najzad, odbaciti i čak osporiti i tvoj lik, i tvoju istinu, ako ga opterete tako strašnim bremenom kao što je sloboda izbora? Oni će, najzad, povikati da istina nije u tebi, jer ih je nemoguće bilo ostaviti u većoj pometnji i mukama nego što si ti učinio kada si im ostavio toliko briga i nerešivih zadataka. Prema tome, ti si sam počeo rušenje svojeg carstva i ne krivi za to nikog više. A, međutim, zar se to tebi predlagalo? Postoje tri sile, jedine tri sile na zemlji, koje mogu zauvek da, radi njihove sreće i pobede, plene savest ovih nemoćnih buntovnika - to su sile: čudo, tajna i autoritet. Ti si odbacio i jedno, i drugo, i treće, i sam si dao za to primer." - "Braća Karamazovi (Veliki inkvizitor), F.M. Dostojevski

P. S. Tekst je iz serijala Antihrist. Posvećeno F. M. D.

Нема коментара:

Постави коментар