3. 1. 2021.

POD KUPOLOM

Pod kupolom ne postoji istina, ali zato postoji potraga za njom. Ako bi neko, kojim slučajem, i došao do istine, javila bi se, odmah potom, razdiruća sumnja. Jedinstven primer kada pobeda i poraz zamene mesta.


Prognani, koji pod kupolom žive, veoma dobro znaju gde se nalaze, ali to nimalo ne umanjuje njihov trud da to negiraju. Živeti pod kupolom bez takvog paradoksalnog smisla bilo bi ravno samoubistvu.

U njoj postoji samo "trenutna čednost", već sledećeg trenutka može da se desi da sve prekrije  tama sumnje i sumnjičenja. 

Živeti pod kupolom je život između dva potpuno suprotna privida - privida istine i privida laži. Žestoki sukobi, koji ponekad izbiju između ta dva privida, na najvidljiviji način pokazuju tanku liniju razdvajanja života pod kupolom i van nje.

Umetnost projekcije da se od najbezazlenijeg besmisla predstavi najveća opasnost ili vrednost, pod kupolom je dovedena do savršenstva.
 

Kupola je stecište skrajnutih ljudskih misli, odnosno, nadahnutih beskorisnih tvrdnji, i, poput besmrtnog obeliska, najdragocenija posveta Fjodorovom "Mrtvom domu".
 

Pod kupolom nema sunca. Zamenjeno je čežnjom za njim.

"Kupola ume sve da stvori. Isto onako kao što smo mi, svojevremeno, nju stvorili. Ume da uzvrati i više nego što očekujemo.
Kupola je svet opsesije, paklena mašina naše podsvesti. Veličanstvena oda za prevarene i očaravajuće utočište u lancie okovanog beskraja. Poslednje utočište sumnje."   Z. M

Нема коментара:

Постави коментар