11. 8. 2023.

STOLEĆE PREDATORA RUDA I MINERALA


Skriveno od očiju javnosti, polutajno, ali ne i nerazotrkiveno u ozbiljnim medijima, američke rudarske  kompanije su već ispregovarale sa naivnim i poslušnim partnerima iz Afrike ''new deal'' o eksploataciji svih njihovih resursa, o kojima ni sami, biće, ne znaju dovoljno, kolike su i koliko vredni.

Na stolu su bile globalne agende, ali i ''velikodušni'' ustupci američke administracije u pogledu regulative vezane za strane investicije. To jest, rudarske kompanije iz daleke Amerike. Sačinjen je memorandum o razumevanju sa Zambijom i Kongom o eksploataciji ogromnih nalazišta nikla, kobalta i bakra u ekvatorijalnom delu Crnog kontinenta. Beskrupulozna pljačka afričkog bogatstva začinjena je, kako izveštava Džeremi Lofredo iz The greyzone 23. januara 2023. godine  ''prijateljskim zelenim govorom''.


Samit u Africi održan krajem prošle godine okupio je transnacionalne milijardere koji bi da ovladaju svim svetskim rezervama ruda i minerala, što bi im omogućio ''Kobold Metals'', čedo Bila Gejtsa, Džefa Bezosa i Ričarda Brensona. U prevodu, Mikrosofta, Amazona i Virdžina.

Afrički Davos, kako upućeni krste samit u Africi, ima za cilj da dodatno, u stvari, potpuno ovlada potpisnicama prepoznatljvom pričom,  koja, naime, toliko podseća na osnovnu poruku iz filma "Zrno utehe" iz serijala o Džejms Bondu, kada urođenici ostaju i bez vode. Čuvena "maskirovka".


Koliko se precizno planira, svedoči učešće strateškog partnera Švabove ''revolucije'' Deloita u dogovorima, koji to čak i ne taji, te je još 2018. godine objavio dokument ''Budućnost rudarstva u Africi'' sa detaljnim dnevnim redom. ''Afrika treba da se okrene stvaranju vrednosti'', piše Deloit, a njih će, svakako, određivati najbogatije korporacije, a ne domaćini...

Asanžisti iz The greyzone pratili su ovaj "korporativni interes" Gugla, Epla, Tesle, Dela i Majkrsofta u Africi s osvrtom na tužbu Konga iz 2019. godine o zloupotrebi male dece u najtežim rudarskim poslovima - narušavajući plan o globalnom napretku dokazima najbestijalnijeg bespravlja.

Uglavnom sve od navedenih korporacija mogle bi, prema procenama studije Univerziteta Saseks, koja je i naručena od njih, da očekuju rast proizvodnje akumulatora za električna vozila, kao i litijumskih baterija, od neverovatnih 87000 procenata (!): ''I upravo kao što su SAD vodile ratove promene režima i sprovodile dugoročne vojne okupacije Bliskog istoka kako bi osigurale kontrolu nad izvorima energije iz fosilnih goriva koje su zahtevali zapadni potrošači, slične taktike prinude mogle bi da dopune memorandume sa nedavnog samita sa Zambijom i Kongom'', zaključuje Lofredo.

Stoleće, koje je uveliko u toku, je stoleće bakra, nikla, kobalta i litijuma. Takođe je i stoleće predatora iz filma o Džejms Bondu. 

Faktografska slika celokupnog sveta, zahvaljujući najnovijim tehnologijama, kada se za najkraće moguće vreme može utvrditi gde se nalazi bilo koje i kakvo bogatstvo planete Zemlje, uveliko se koristi u "svetu predatora ruda i minerala".


Ž. Ž. / Z. M. 



Нема коментара:

Постави коментар