19. 2. 2018.

KAD BI KAMEN KOJI PADA IMAO SVEST

„Kad bi kamen koji pada imao svest, on bi smatrao da je njegovo padanje rezultat njegove slobodne volje." - B. Spinoza

"Sloboda volje? Niko drugi, sem mene, ne može o tome da govori...
 

Uvek su vas zbog nje, međutim, sprečavali, sputavali, postavljali zamke, plašili vas...
Nije ih bilo briga što ste, zapravo, rođeni da stvarate, razmišljate, napredujete potpuno nesputano i slobodno. Lažne moralne nedoumice su uvek bile tu da vas uplaše, kazne, smekšaju, vrate korak unatrag...
 

Sloboda volje ne postoji da bi bila dekor ili ukras, isturena da bi sakrila, u stvari, sve stege ili zabrane... Ne, naprotiv, slobodna volja predstavlja pravi temelj onoga što najviše cenite - slobode.
Sloboda volje, takođe, ne postoji da bi bila ostvarena u okovima ili lancima, sputavana raznim okvirima poželjnog ponašanja, uz laži i obmane koje je pokroviteljski prate. Ona postoji isključivo zbog vas, predodređenih da gospodarite životom.
 



Vi niste posledica, dakle, već temelj. Zbog toga i postoji strah, ali taj strah nije kod vas, već kod onih koji se boje slobode i koji toliko vremena razorno utiču na vaše odluke time što vas plaše posledicama, uništenjem, samouništenjem, odgovornošću... Baš ti što su vam uvek govorili da brinu o vama, činili su upravo suprotno, hvaleći svoje ropstvo i nipodaštavajući vašu sposobnost i pravo na neograničenost...
 

Da li je, dakle, posle svega, sloboda stvorena da svoj vek proživi među zidovima? Ili..." 

„Samo neinteligentan duh vrši izbor u životu... Istinski inteligentan čovek ne može imati izbora, jer njegov duh može biti svestan jedino onoga što je istinito, pa prema tome može da se odluči jedino za put istine. Izbor mu je jednostavno nemoguć. Samo nerazuman duh ima slobodu volje..." (Krišnamurti, indijski pisac i filozof)

P. S. Tekst pripada serijalu Antihrist. Stavovi u njemu ne odražavaju stav i mišljenje autora.   


Z. M.

Нема коментара:

Постави коментар