18. 4. 2019.

NEKADA JE SVET POŠTOVAO ELITU

Nekada je svet poštovao elitu i čuvao sećanje na nju.
A danas?
Danas je istinska elita prinuđena da živi i radi u ilegali.


Nema toga na ovoj planeti da se neće prihvatiti ponuđenog posla novinara ili političara.

Novinar sveden na Morzea ili stenografa, političar time što će ispuniti (ili, češće, ni to) elementarne standarde marketinga (harizma, logoroičnost, spremnost na kompromise, kompromise i kompromise).

Stoga je novinarstvo izbeglo u mrak. Jedinu dokumentovanu izvornu istinu možemo naći u (ilegalno) presretnutim dokumentima, sve ostalo je pojavnost, željena, dirigovana i očekivana  službenička poslušnost ''pisaca''.


''ZVIŽDAČI'' U ULOZI NOVINARA


Novinare su od 2010. godine gotovo sasvim smenili ''zviždači'*', ''uzbunjivači'', od ''papirnih'' Boba Vudvorda i Karla Bernštajna - afera Votergejt, do elektronskih - Asanža i Snoudena.


Pored Asanžove najave ''poslednje slobodne generacije'', jačanje kontrole na internetu prognoziraju svi koji u svetu još razvijaju veštine dekodiranja dokumenata. Vlade moćnih zemalja čine sve da za svoje potrebe angažuju najtalentovanije hakere - u službi Vlade zarobljeni su platama i prismotrom, drugojačije im sleduju kazne i zatvori za odavanje tajni, koje razotkrivaju hipokriziju vladanja. Pa, ipak im se događaju Snoudeni.


VRTOGLAVA CENA ASANŽOVE GLAVE


Digitalna biblioteka istine WikiLeaks odoleva, iako su joj zatočene dve karike: osnivač i urednik Džulijan Asanž u londonskom Gvantanamu Belmaršu, i jedan od najodanijih saradnika, Šveđanin Ola Bini, presretnut u Ekvadoru, na putu za Japan (kojem se istinski radovao).

Šta je izdvojilo Vikiliks iz mora ''istraživačkih'' ekipa?

Hrabrost, nepokolebljivost, beskompromisnost, poštenje.



Neustrašive borce za slobodni svet, kojim, kako će dokazati, vladaju oni koji jedno govore dok se smeškaju, a čine zločine, ne opredeljuje strana, njihova strast je istina.

Zato peščanik sveta stoji i još uvek radi iz svog podzemnog skloništa. Opet simbolika ilegale.

On ne trguje sitnosopstvenički, i cena koju plaćaju njegovi aktivisti vidna je na njihovim licima i stepenu ugroženosti.

Kako svet može biti miran da lučonoša istine bude zatočen godinama u sobi od 20 kvadrata, bez komunikacije sa spoljnim svetom?

Setimo se Đordana Bruna.

Za sedam godina otkako je Asanž u svom londonskom azilu, svet se promenio. Obruč oko konvencionalnih novinara se stegao i oni više ne tragaju za istinom. Naprotiv. I Gardijan i Njujork tajms peru ruke, dok su ruke heroja slobode ostale čiste i kad su stavljali glave u torbe, nepristrasnim obelodanjivanjem dogovora novih Ekvadorskih vlasti sa MMF - om o cenjkanjima milijardama za otkazivanje utočišta najtraženijem hakeru sveta. Ako je prodat, postigao je vrtoglavu cenu od 10 miljardi dolara!


ATAK NA MREŽU


Istoga dana kada je Asanžu otkazan azil od Ekvadora i gostoprimstvo ambasade ove države u Londonu, na aerodromu u Kitu uhapšen je njegov blizak saradnik, Ola Bini, vrhunski programer iz Švedske.

Ekvadorske vlasti su znale da je Bini imao najmanje 12 susreta sa Asanžom u londonskoj ambasadi ove zemlje, a u toku je istraga oko njegove uloge u raskrinkavanju dogovora sa MMF-om.



U Ekvador su tim povodom doputovali Binijevi roditelji Dag Gustafson i Gorel Bini i svetskoj javnosti izneli zabrinutost za sudbinu svoga sina, koji može biti optužen za ''špijuniranje''. Binijevi roditelji su najavili da neće napuštati Ekvador dok se pravno ne reši slučaj njihovog sina, koga smatraju nedužnim za sve ono što mu se stavlja na teret. Imajući u vidu zalaganje Švedske za svoje državljane, za očekivati je da će upotrebiti sva diplomatska sredstva da što mirnije razreše stvari.

Kao i za Asanža, i za Oli Binija pokrenuta je široka aktivistička kampanja za izbavljenje iz pritvora #freeolibini.

Da li je započeta šira kampanja lova na aktiviste WikiLeaks-a, ili će se ona ograničiti na dvojicu najznačajnijih, saznaćemo vrlo brzo.


*Zviždač ili „duvač u pištaljku“ (whistleblower) je osoba koja upozorava javnost na ilegalne aktivnosti moćnih pojedinaca, poput korupcije, nedoličnog ponašanja, kršenja zakona ili zloupotrebe vlasti.


''Globalistička tendencija da se hrli u maticu zaražava i čiste izvore: oni kao da žude da se, umesto da teku čisto i slobodno, spakuju u cevi i što brže utope u prljavu reku koja se valja ka okeanu otpada.''

Ž. Ž.

Нема коментара:

Постави коментар