10. 6. 2017.

LETO JE I NIŠTA SE NE DEŠAVA

Leto je i ništa se ne dešava...
To se samo tako kaže, zato što su očekivanja redovno veća od onoga što stvarno bude. 

  

Teško da postoji lepše, sentimentalnije i čudesnije doba od leta. Leto je kao otvoren prozor: ne znaš šta možeš ugledati ako se nagneš, niti šta sve može da uleti i promeni ustaljene poretke i običaje. Leto je sezona izuzetnog mnoštva raspoloženja. Čak i u istome danu.
Verujem da bi mnogi voleli da traje večito. Pod rizikom da bi postalo uobičajeno. Da bi onda zima postala puna izazova i naših priprema za sneg, umesto uobičajenog poretka stvari.
 

 
Leto je, jednostavno, leto. Sama reč kaže da leti. A leti ono što je lagano i može da leprša: tanka bluza, haljina ili suknja, marama, vetrić, prehlada, vrcava i prolazna osećanja poput senke koju baci oblak na blistav dan na obali mora, recimo. I tuge su letnje lagane i brzo osušene sunčevim zrakom.
Leto je pauza između dve škole, dva razreda, nižeg i višeg, koja relaksira, a ne plaši, dajući iluziju da nema kraja i da se može produžavati od vikenda do vikenda, dana do dana gotovo u večnost. 
Leto je neobična gungula, vašarište koje podiže temepraturu skupovima, leto je čežnja za nečim dalekim i neobičnim što kao da se celog života sluti, a kao da će možda najzad banuti, doći, pojaviti se. 


Leti je sve moguće. Sunce bolje od greha izaziva prelesti, a ni magijska snatrenja mu nisu tuđa.
Leti, i posebno kad se oseti da pakuje kofere po užasnoj nostalgiji pozdrava, mami na beskonačna putovanja kroz jabukove drvorede. Leti poželiš da put nikada ne nestane i sebe na njemu zauvek. 
I posle kažu: leto je, i ništa se ne događa. Da li je moguće?!?
 


Leto je najveće što može biti: doba neograničenih mogućnosti, svetkovina svetla, vode i zemlje, principa pomešanih u bogati voćni kup na nekoj azurnoj obali kupanoj u blještavilu. Prosto, ima li šta više?     Ž. Ž.

Нема коментара:

Постави коментар