13. 6. 2017.

UVEK SVEŽE I PENASTE PALAČINKE

Uvek sveže i penaste palačinke...

Ovako napravljene palačinke podjednako su ukusne kada se serviraju tople ili hladne. Tajna je u njihovom penastom sastavu i pripremanju… 
 

Za pripemu penastih, uvek svežih palačinki potrebno je oko pola kilograma mekog brašna, dva sveža jajeta i mleko pomešano sa vodom. Izručite pola kilograma mekog brašna u odgovarajuću posudu. Zatim, ovo je veoma važno, brašnu dodajte dva sveža žumanceta. Potom, dodajte odgovarajuću količinu veoma mlakog mleka, pomešanog sa vodom. Mikserom dobro umutiti, dok ne nestane i najmanja grudvica brašna. Ovim je završeno samo pola posla. U odgovarajuću posudu staviti dva belanca, koja su preostala. Dobro ih umutiti mikserom, dok ne postanu potpuno penasta masa. Zatim, dodati penasto umućena belanca već prethodno formiranoj smesi od mleka, vode, brašna i žumanaca. Sve to, tako sjedinjeno, umutiti još jednom mikserom. Nije potrebno dodati nijedan drugi sastojak, kao na primer kiselu vodu ili sl. 
Što se tiče nadeva, to je potpuno stvar ličnog ukusa i afiniteta. Eventualno, mogu se mikserom umutiti banane, eurokrem sa plazmom i pri tome paziti na balans sastojaka.
 

Važna napomena: Kada pečete palačinke, podrazumeva se da redjate jednu preko druge. Ukoliko želite da ih jedete hladnije, preporučuje se da svaka novo  ispečena palačinka bude na samom dnu. Tako ponavljati postupak dok ne završite pečenje. Time se postiže da palačinke budu dugo vremena sveže, kao i baršunast i penast ukus jedne od najstarijih i najomiljenijih poslastica. 

P. S. Recept za ove palačinke je nastao kombinacijom tradicinlnog pristupa sa ovih prostora i italijanskog načina pripreme.

Нема коментара:

Постави коментар