31. 10. 2017.

LICE OD HILJADU LICA

Lice od hiljadu lica veoma dobro zna rešenje svake zagonetke.


Detalji, oni najsitniji, najviše ga, od najstarijih vremena, zaokupljaju. Njegovo umeće snalaženja u njima je, zaista, impresivno. Što su kockice manje ili sitnije - tim bolje. Kada se istina rasparča na najsitnije delove, u ime navodnih i izmišljenih razloga, ni drvo se u šumi više ne raspoznaje.
 


Davno je, naime, sve izokrenuo naglavačke i u mnogim nedoumicama je predstavio sebe kao vrhovnog branioca i pravde i krivde. Ponekad se učini da ni on sam ne zna zašto nekoga napada ili zbog čega, pak, nekoga brani. To, takođe, najmanje znaju oni kojima su srdžba ili pohvale upućene.
Ipak, ne vredi se zavaravati, svaki potez, kako god delovalo drugačije, plod je dobro isplanirane i vešto odmerene zamisli. Gospodar zabune i, u isto vreme, uzbune je, od vremena kada je proglašeno da ne postoji i kada su mnogi ubeđeni da nikada nije ni postojao, uradio, na žalost, mnogo toga.
 


Zbog toga se, između ostalog, i ćuti dok se govori. Toliko se ćuti da se od larme i dreke koja odjekuje, već odavno ništa ne čuje...
I baš u vreme te "velike ćutnje", od koje se trese tlo, lice od hiljadu lica je nanišanilo svoju najdragoceniju i dugo čekanu žrtvu.
Gozba je skoro pripremljena. Čekaju se gosti. 


     Z. M.

Нема коментара:

Постави коментар