1. 11. 2017.

NEMA RAVNOG STRAHU OD ISTINE

Nema ravnog strahu od istine.
Ona je potresna i neumoljiva. Ostavlja bez daha i ne ostavlja mesta zabludama, obmanama niti pokušajima bekstva. Zato je se ljudi i boje.


Lako je živeti u laži, umotan u veo obmane, pod maglom zabluda.
Strašno je ponekad živeti u istini, gledati joj u oči, suočiti se s njom i pokoriti joj se. Pred istinom nema uzmaka. Istina obavezuje. Istina je kraj. I početak.
Zanimljivo je da od nje, tražeći je celog svog veka, kada se suoče s njom, beže i oni koji su je pronašli.
Zavodljivost laži, obmane ostavlja prostora neodgovornosti, bekstvu, pri čemu se može gajiti iluzija o traganju za istinom.
Istina je gola, ona oslobađa svakog balasta i traži samo jedno-suočavanje i život prema očiglednom, koje su ukazalo ili pokazalo kao stvarno i istinito.


Istina je krst retkih i vrlo usamljenih. Istina se širi i skuplja, od zavisnosti od broja onih koji mogu da je po(d)nesu. Istina nije laka, vrlo često nije lepa u značenju neodoljivosti koju ima obmana, istina je za retke i odabrane, koji svojim podnošenjem održavaju kakvu-takvu ravnotežu sveta. Jedni će reći Bog, drugi Priroda, treći Poredak(Zakon), kao što su stari pisali o arheu i elementima. I upravo ti koji su tragali za Istinom, jednostavnom i jakom, i zapisali svoje mišljenje o njoj, ostali su upamćeni u ovome svetu. Spisak je beskonačan: od Talesa do Ajnštajna i mnogo dalje.   Ž. Ž.

Нема коментара:

Постави коментар