18. 1. 2018.

POSLEDNJA VEST


Poslednja vest je da je Bajk Zezamberg, najveći i najznačajniji svetski kućepazitelj modernog vremena, objavio nastavak monumentalnog romana "Ko je ovde glup?"


Sam Bajk je, na pitanje znatiželjnih novinara, odgovorio da ga je dugo mučilo koji naslov da odabere za svoje vanserijsko delo i da mu je u poslednji čas, pred samo štampanje, sinula spasonosna ideja: "Tri cvetića kraj putića". 
Svako ima u životu svoja tri cvetića i putić pored kojeg se širi sjaj radosti, mudro je objasnio stari dobri Bajk i iskreno se ponadao da će novo delo dostojno naslediti epohalni i proročki roman "Ko je ovde glup?".



"Putić jedan na tri cveta!
Eto nama našeg sveta!

Moje misli vrle,
Po radost i sreću hrle!

Srce voli da ne boli!
Krčka sarma i o potok žubori!"

Ovo je najintrigantniji deo Bajkovog novog romana o putićima i cvetićima. Primetan je stilski napredak i, takođe, trud koji je autor uložio. Smatra se da je, napokom, postignuta, i to na najbolji mogući način, lirska povezanost nekog jela sa žuborom predivnog potoka, jer je akcenat mudro i  nadahnuto stavljen na slovo "o". To, do sada, koliko je poznato, nikome nije pošlo za rukom. 
Sve u svemu, prava knjiga za čulne i nadražene. Novo remek delo će, budimo sigurni, naći put do svačije kućne biblioteke i do svačijeg srca.

"Svet je stvorio bajke a Bajk je stvorio svet."



"Svi putevi vode do Rima. Prvog, Drugog, Trećeg...
Bez rovova i bedema.
Tako se krug zatvara..."             Z. M.

Нема коментара:

Постави коментар