11. 1. 2018.

BROJ 13

Broj 13 uvek nastupa posle broja 12...

"Šta ste vi nego obična masa koja se povija pri svakom snažnijem udaru vetra. Inertna gomiletina koja dobija lice, oblik, način ponašanja, smisao, svest...  
Ipak, bez obzira na sve, u stanju ste da postanete apsolut moćne sile.
 


U takvoj masi, naime, ništa ne znači pojedinačna inteligencija, čestitost ili bilo koja druga ljudska osobenost. Naprotiv, masa je ta koja dobija, i to potpuno van svake vidljive volje, svoju potpunu celovitost i autentičnost. Ona je ta koja menja, pomera, gradi ili uništava sve što joj se nađe na putu. Ona je i dvosekli mač, jer kao što može bilo koga i bilo šta da uništi, isto tako, čak i surovije, može i samu sebe da osudi na propast i prepusti se potpunom uništenju... 
 


Jedino pitanje, koje bi moglo da se postavi, bilo bi: da li, uopšte, neko rukovodi tom masom raznorodnih? Ko može, ako uopšte može, sve to da pripremi, osmisli i usmeri?"

P. S. Tekst pripada serijalu Antihrist i stavovi iskazani u njemu ne odražavaju stav autora teksta. Inače, manipulisanje masom je daleko složenija "tehnika" i u članku je dat samo jedan mali fragment ili pogled o svemu tome.
Broj 13 ("osvedočeni baksuz") je samo iskorišćen kao primer koji je u stanju da potpuno poremeti svaki "podrazumevajući" redosled ili sklad u, gotovo, svakoj postavci stvari...        Z. M.

Нема коментара:

Постави коментар