27. 1. 2018.

KO BEZ PRESTANKA RADI - POSLOM SE SLADI

"Ko bez prestanka radi - poslom se sladi." - Bajk Zezamberg"
"Živeti od ideja je moto pobednika", počeo je trijumfalno svoj govor Bajk Zezamberg, prilikom obraćanja vernim obožavateljima u Lajk Sitiju i nastavio:
"A pobednici nemaju tu privilegiju da spavaju i sanjaju. Poznato je da ljudi tokom spavanja ne mogu ništa pametno da postignu i zato je ulaganje u život bez spavanja najisplativije i najkorisnije."
Kao bez daha su izgovorene ove reči koje su dotakle samu suštinu ljudske suštine.
Nastupila je pauza od nekoliko sati. Svi su znali da Bajk sprema završni "udarac". I, napokon:
"Umesto da se mlatite, bolje je da platite!", lucidno i u jednom dahu, poentirao je svoj govor filozof, psiholog, pisac, pesnik, mudrac, guru, menadžer i mecena ljudskih slabosti i dogodovština.
Ovacije su se prosto razlile Lajk Sitijem, a suze, tako iskreno čedne, svaku tugu ili brigu su pretvorile u beskrajnu sreću. Ništa nije iskrenije od suza radosnica...
 


Preko zvučnika su, dok je radosna iskra pohodila svačije srce, odjekivali najmudriji citati iz Zezambergovih bestselera "Ko je ovde glup?", "Pogled kroz dvogled", "Tri cvetića kraj putića". Toliko simbolike na tako malom mestu...
 

Čovečanstvo, pak, ne gubeći vreme i odbacivši nepotrebne predrasude, spremalo se da ispuni davnašnju vizionarovu želju da više niko nikada ne sanja...     Z. M.

Нема коментара:

Постави коментар