12. 11. 2016.

BUMERANG EFEKAT OD SISTEMATSKI POTCENJENOG

Iza, ponekad i naizgled, haotičnih poteza i pojava, kriju se i krili su se, najčešće, filigranski odmereni koraci i postupci, u ovo novo tehnološko vreme dovedeni, gotovo, do savršenstva.
Kako je moguće, pošto takve procese prati neslućeni broj užasa, katastrofa, nesreća, da se ostane toliko smiren i koncentrisan? Prlično jednostavno: tamo gde vlada sistem brojeva i gde je čovek samo deo statistike, itekako je moguće.



Duboko u pozadini, naime, iza svetla reflektora i pozornice na kojoj se, navodno, sve vidi, vlada potpuno drugačija atmosfera - broje se tantijemi i novac. Za tako nešto mir i staloženost su veoma preporučljivi. Ipak, pored sve veštine i "profesionalnosti", čak i tako nešto ume da zavara...
Hobotnica s hiljade pipaka ili hidra sa, gotovo, bezbroj glava, uz lice od hiljadu lica, navikla da raspolaže tuđim životom kao berzanskim brojem, uložila je prilično vremena u nešto čega neće tako lako da se odrekne. U ovu izrečenu tvrdnju, na žalost, ne treba sumnjati.
Izdanci, koji su od nje, vremenom, nikli, cvetaju ovom našom planetom, veoma često ni ne sluteći za koga ili zbog čega čine to što čine. Skriveni iza najljudskijih parola ili humanističkih želja, potpuno ubeđeni u ispravnost  onoga što se činilo ili čini, nisu imali, niti imaju preteranu želju da upere pogled u ogroman broj modernih i na granici očaja "Potemkinovih sela", rasutih po čitavoj planeti.


Takođe, jedan, ne i zanemarljiv, deo, čini se, odavno pati od posebne vrste amnezije. Posebno kada je merilo saosećajnost, začinjena "zasluženim" položajem ili mrvicom moći.
Sloboda je, za tantijemiste i novac, ne treba se zavaravati, potpuno suvišna reč. Oduvek im je služila kao izvstan alibi da se dobije još koji deo kolača zasnovan na nesreći, patnji, licemerstvu najvišeg stepena...
Ljudska potreba za slobodom, međutim, uz sve oblike podmetačine i manipulacije koja se protiv te prirodne potrebe koristila i koristi, suštinska je nepoznanica za nekoga ko je navikao na sistem koji se isključivo meri brojevima, odnosno, golom silom - ma kog oblika.
"Uterivanje" svesti, "morala"  i "kulture", daleko je, poznato je odavno, delotvornije od ma kog metka ili bombe. Ipak, bumerang efekat, umesto sagnute glave, od sistematski potcenjenog i potcenjivanog čoveka, ume da pomrsi mnoge račune i predračune.


Na sreću, dakle, ljudska duša, tako usko povezana s pojmom slobode, još nije dobila svoj bezosećajni brojčani ekvivalent. Sistemu tantijema i isključivo novca, sa svoje strane, ostalo je da još istrajava u nameri da je lažno i bahato predstavlja - jer ni ne ume drugačije. Uz sve veći bes i nemoć hobotnice, hidre ili lica od hiljadu lica...     Z. M.

Нема коментара:

Постави коментар