23. 9. 2017.

OD MEME DO MEME

Od meme do meme i od matrice do matrice...

Odgajano u običajno-podrazumevajućoj matrici - "memi" - čovečanstvo gotovo isključivo usvaja dozvoljena znanja i veštine - a, u perspektivi ga, slažu se mnogi, čeka nova tehnološka evolucija, transhumanizam.
Ovom temom se posebno bavi futurista Maks Igan, koji predviđa eru transformacije načina upravljanja - ne više obrazovno - običajnu, već uz pomoć najsavremenijih tehnologija.


Čovek će se, bioimplantima, kao najsavršenijim oblicima biočipova, podvrći najsavršenijoj kontroli za koju čovečanstvo zna, jer će bioorganizam tretirati kao kompjutersku mašinu, sa beskonačnom mogućnošću "nadogradnje". U krajnjem, ova vizija (p)ostvaruje scenario kultnog filma "Matriks" u kojem Neo, zahvaljujući usb-u učitava znanja i veštine pohranjene u sistem...
Možda nam se ova vizija, dogma skoro svih teoretika zavere, čini nesprovodivom, ma koliko je oni dokazivali. Promene se u novom svetu događaju i odlukama preko noći, ukoliko postoji infrastruktura, što "zaverenike", ipak, spasava etikete utopista.
Da li postoji infrastruktura?


Biočip (nano čestice) je, veruje se, odavno realnost. Iz vazduha, dodirom, vakcinama, čak i hranom. Osim ličnih informacija, on, verovatno, služi najmoćnijim generičkim kompjuterskim mašinama za pravljenje dodatnih logaritama o profilu i kontaktima, čime se ne kontrolišu samo jedinke, već i grupe. Posebno one koje bi mogle ugroziti "harmonični", željeni poredak stvari. Sisteme praćenja, daleko jednostavnije od implanata, demistifikovao je insajder Edvard Snouden.
O "vrlom novom svetu" u kojem smo odavno, vrlo se malo suštinski i kvalifikovano govori.
Ukoliko vas ponekad zbuni i natera na razmišljanje pogled na druge ljude, nije zgoreg pomisliti - dokle smo stigli?

"Ko kontroliše prošlost, kontroliše budućnost.
  Ko kontroliše sadašnjost, kontroliše prošlost"
                                                    Džordž Orvel

Ž. Ž.

Нема коментара:

Постави коментар