22. 9. 2017.

ZATVORSKI EKSPERIMENT STANFORD 1971

Zatvorski eksperiment Stanford 1971, pokazuje svu krhkost ljudi. Takođe, na najgori mogući način, pokazuje koliko i šta je neko, po bilo koju cenu, spreman da učini. Navodno, u ime nauke...


Kontroverzni eksperiment koji je izveden u podrumu univerzitetske zgrade na Stanfordu 1971. godine i u današnje vreme izaziva nedoumice. Iza eksperimenta je stajala mornarica S.A.D.-a a na čelu tima koji je trebalo da sprovede eksperiment, bio je psiholog Filip Zimbardo.
Odabrana su 24 dobrovoljca i njihov zadatak je bio da tokom naredne dve nedelje simuliraju zatvorske stražare i zatvorenike. Takođe, bar što je javno saopšteno, osnovna ideja je, zapravo, bila da se, kroz test, proveri da li su osnovne osobine ličnosti najvažniji uzroci nasilničkog ponašanja u zatvorima.


Reakcija "zatvorenika" bila je iznenađujuća i, ujedno, zaprepašćujuća. Naime, ogromna većina se potpuno prilagodila uslovima i počela je da se ponaša kao da su im dodeljene uloge prirodne. Čak i mnogo više od toga...
"Stražari" su nemilice maltretirali "zatvorenike" uz primenu sve težih psihičkih tortura. Takođe, neki od maltretiranih, na nagovor stražara, učestvovali su u zlostavljanju svojih "kolega", odnosno, onih koji su se bunili zbog nasilja.
 


Sve je otišlo predaleko i eksperiment je prekinut posle samo šest dana...
Inače, test je, kao neka vrsta nadzornog tela, posmatralo 50 psihologa, ali niko od njih, sem jedne studentkinje psihologije (Kristina Maslah), nije nalazio ništa problematično u svemu šta se dešava. Tek na njeno insistiranje prekinut je eksperiment.
Sam Zimbardo je kasnije izjavio da ga je celokupna situacija jednostavno "ponela". Veliko je pitanje da li ta izjava odiše istinom ili nečim drugim...
Ipak, zbog svega što se desilo, uvedene su veoma stroge etičke kontrole sa strogim pravilima kako se ubuduće nešto slično ne bi ponovilo.


"Možete da izazivate u zatvorenicima osećanja dosade, osećaj straha do nekog stepena, možete da kreirate pojam proizvoljnosti da je njihov život potpuno kontrolisan od strane nas, po sistemu, ti, ja, i oni neće onda imati privatnost...
Oduzećemo im njihovu individualnost na razne načine.
U principu, cilj svega ovoga je da osete nemoć. U takvoj situaciji, mi ćemo imati svu moć a oni neće imati ništa..." - Zimbardo prilikom "podučavanja"  budućih stražara.     Z. M.

Нема коментара:

Постави коментар