18. 9. 2017.

ZVEZDA GOST

"Zvezda gost" se pojavila na nebu iznad Zemlje daleke 1054. godine...
Događaj su zabeležili arapski i kineski astronomi. Radilo se o veoma jakoj eksploziji i njenom bljesku koji je stigao do Zemlje.
Takozvana "zvezda gost", kako su je kineski astronomi toga doba nazvali, bila je po danu vidljiva oko tri nedelje i bila je četiri puta sjajnija od Venere. Ipak, posle dve godine, potpuno je nestala sa mape neba. Kao da je nikada nije ni bilo.


Kod savremenika je sve tumačeno kao neka vrsta opomene ili uputstva za događaje koji slede. Činjenica je da je te godine došlo do poznatog raskola na zapadne i istočne hrišćane, ali bi bilo suviše naivno povezati taj događaj sa pojavom neobične zvezde.


Neobični događaj iz XI stoleća donekle je razjasnio 1758. godine francuski astronom Šarl Mesije, kada je teleskopom primetio neobično prozirne pege. Veoma brzo je shvatio da se radi o nečemu novom.
Tako je nastao i čuveni Katalog maglina i zvezdanih jata, gde su popisane sve vidljive "pegice u maglini". Radilo se o takozvanoj maglini Kraba jer je sve neobično podsećalo na tu vrstu raka.
 


Danas se, međutim, zna da je maglina Kraba ostatak "umiruće zvezde", supernove koja je imala neutronsku zvezdu u svom središtu. Nalazi se u sazvežđu Taurusa i udaljena je oko 6,5 hiljada svetlosnih godina od Zemlje. Širi se brzinom 1500 km u sekundi. Veoma je jak, po svim pokazateljima, izvor zračenja X i gama zraka...    Z. M.

Нема коментара:

Постави коментар