14. 6. 2016.

DUGMETA ZA GAŠENJE PROFILA - NEMA


Dugmeta za gašenje profila - nema.


Moguće je da je čovek postao taoc svojih izuma. Ako bismo zanemarili (opravdane?) teorije zavere da je sve, što se novo smisli, u funkciji „zadnje namere“, ipak, ne ostaje previše utešnih pokazatelja. Na kraju, neki put je potpuno nevažno odakle „vreba opasnost“.

Uzmimo, na primer, društvene mreže. Retko kada ćemo pročitati nešto baš pozitivno o njima - sem kod "ovlašćenih" marketinških agencija. 
Ipak, u pitanju su milijarde stanovnika koji ih nemilice koriste. Takozvano virtuelno „spajanje“ ljudi stvorilo je, kao što je poznato, nove odnose i nova pravila ponašanja. Odlazak u „nepostojeće“ i virtuelne sfere, dakle, mnogo toga povlači za sobom. Često se ispostavi da je virtuelni život  nepredvidljiva i opasna avantura - često nalik ovom našem "realnom životu". Ako ne i gora i opasnija.

Šta, na primer, prvo susrećemo kada se latimo, recimo, facebooka? Informacije, naravno, jer one su sve, pa makar bile i lažne. Dešava se da smo permanentno „zasipani“ svim i svačim. To, eventualno, možemo da uporedimo sa najvećom elementarnom nepogodom ili, možda sa uvežbanom, ujedno, prevejanom nasrtljivošću. 
Tu su, takođe, kao šlag na torti, i raznovrsne psihološke karakteristike najagresivnijih i najglasnijih stanovnika društvenih mreža. Šta u tom slučaju da čini malo „uravnoteženiji“ stanovnik virtuelnog polja? Čini se da je odgovor "na dohvat ruke". Ili se samo čini...

Bilo bi dobro ako bi se ovi problemi sveli samo na facebook ili na neku drugu društvenu mrežu. Konzument u tom i takvom slučaju jednostavno ima izbor da ugasi profil i sav srećan odleprša u mnogo zdravije i prirodnije sfere. Šta se desi ako, eventualno, tako učini? Suštinski malo toga. 
U prvi mah, zadovoljan što se otresao napasti, nastavlja svoj život mimo društvenih mreža u društvu, takođe, živih i ništa manje nasrtljivih reklama, bilborda koji mu prosto čitaju misli, prizemnih sadržaja sa tv... 
Samo se, u stvari, vratio u svet iz kojeg je svojevremeno pobegao a na koji je, možda, zaslugom drugog sedativa, pomalo zaboravio.

Dugmeta za gašenje takve vrste profila, međutim, nema. Niti će ga biti...   Z. M.

Нема коментара:

Постави коментар