15. 6. 2016.

POSEDUJE NEVEROVATAN BROJ SUPSTANCI - KANTARION

Kntarion, medonosna biljka zlatnožute boje koja raste i cveta usred leta, upijajući u sebe sve blagodeti zdravog, prirodnog okruženja, često se može naći na zaravnima...

Poseduje neverovatan broj supstnaci koje se kao čaj, melem ili ulje, a u poslednje vreme i u vidu kapsula, može upotrebiti kao prirodan lek za mnoge vrste povreda i bolesti. U Nemačkoj se prerađena i zahvaljujući visokom sadržaju prirodnog hiperforina, koristi kao efikasan lek za bolest novog doba, depresiju. Novija farmakološka dostignuća upućuju na nadu da će prirodni lek - kantarion - potisnuti sintetičke antidepresive. Brojne prednosti, među kojima i ta da kapsule čistog kantariona ne snižavaju pritisak kao laboratorijski antidepresivi, ali i nepostojanje drugih neželjenih dejstava poput povećanja telesne težine izazvane dosada korišćenim sredstvima za lečenje depresija, itekako ga preporučuju.
Supstanca hiperforin koja se u visokoj koncentraciji nalazi u sunčanom cvetu kantariona uspešno sprečava razgradnju neurotransmitera serotonina, dopamina, norepinefrina, koji su odgovorni za dobro raspoloženje i na taj način smanjuje simptome depresije. Na isti način deluju i antidepresivni lekovi SSRI (selektivni inhibitori preuzimanja serotonina), MAO - inhibitori, a kantarion je kao dar prirode (mnogi ga zovu i darom Božije apoteke) višestruko preporučljiviji.
Kantarion sadrži i dragoceni melatonin, hormon koji uvodi u san, hormon mladosti koji osvežava i obnavlja ćelije tokom noćnog odmora, te se kao vrlo efikasan preporučuje za nesanicu i poremećaje sna.


Savet za osetljive na simptome depresije u vreme slabljenja delovanja sunca u jesenjem, zimskom i ranom prolećnom preiodu je da se preventivno oslone na čaj od kantariona, dostupan u svakoj apoteci. Ozbiljniji slučajevi se uspešno kogu držati pod kontrolom kapsulama kojih odnedavno ima na tržištu. Savet stručnjaka je da se kantarion ne koristi u kombinaciji sa antidepresivima ili lekovima za san, zato što može izazvati predoziranje.


Kantarion je zbog visokog sadržaja hipericina preporučljiv i za zarastanje rana - najbolje ga je u svežem ili sasušenom obliku potopiti u čisto maslinovo ulje kojim treba mazati povređena mesta, jer ubrzava regeneraciju i sprečava razvoj patogenih mikroorganizama. Zbog jakog dejstva kod ljudi osetljivih na sunčevu svetlost, izlaganje suncu može dovesri do fotosenzibilizacije (fleka i promena na koži).
Preporučuje se i kao preventiva protiv malignih promena, ali su ispitivanja ove vrste tek u začetku.
Zbog delovanja na brojne ženske probleme, posebno u menopauzi, u narodu je poznat i kao gospina trava.  Ž. Ž.

Нема коментара:

Постави коментар