1. 6. 2016.

OČAJ BESPOMOĆNOG MLADOG ČOVEKA - PUNK

Očaj bespomoćnog mladog čoveka - punk.
Može i ovako:
Potpuno, uvredljivo negiranje klasike - punk.


Ideološki očaj bespomoćnog mladog čoveka, pobunjenog protiv mediokriteta koji su postali klasika, osuđen na nestajanje onoga časa kada je i sam počeo da postaje klasika (popularan i prihvaćen).
U šta je evoluirala i u šta se izrodila ta pobuna?
U lak komercijalni plen pohlepnih menadžera, koji su na mesto svrgnutih veličina, postavili nove - buntovnije, neurotičnije, društveno krhkije, autodestruktivnije...

Bojno polje sukoba bila je muzika.

"Stare heroje" pokušali su da svrgnu mlađi - iako je "dinosaurusima" prirodno isticao "rok trajanja", bolje reći moda - najednom se senzibibiltet vremena preokrenuo u kratke, jezgrovite i buntovničke poruke. Ako su bile ljubavne, ljubav se izražavala svakodnevnim, a ne biranim rečnikom, ako su bile društvene - nepoštovanjem autoriteta - do skarednosti.
U beskrajnom mnoštvu svega onoga što se podvodilo pod P(otpuno) U(vredljivo) N(egiranje) K(lasike) vrlo brzo su se istakli larpurlartistički ekstremi za jednokratni klupski nastup, kao i dugoročnije, smislenije i idejnije pojave: pre svih "Sex pistols", "The Stranglers", "Clash", "Ramones", "Siouxie and the Banshees"... - a kao nekrunisani princ - Džoni Roten, princeza Peti Smit. (Malo je poznato da je "Clash" svoje trostruke i duple LP dotirao i prodavao po ceni jednog, ostajući dosledan socijalnom buntu).
Muzičku larmu "Pistolsa" ekscentrični Roten će s njhiovim raspadom pretočiti u harmonije Public Image Limited, koji je u muzičkom smislu ambiciozan projekat koji je nadživeo svoje vreme (iako se to, možda nije uklapalo u Džonijevu viziju).


I nekrunisana njujorška princeza panka Patricija Li Smit, poetesa naslednica Artura Remboa, Brusa Springstina, svojim nebrušenim, dviljim glasom i talentom ostavila je muzičkoj antikvarnici nezaboravne albume, pre svih "Easter", "Horses" i "Revenge" - vrcave od žestokih, ekspreisvnih stihova otpevane njenim , sirovim, sasvim spontanim glasom.
Na muzičkom zidu zauvek će ostati utisnuti dlanovi vlasnice jednog od najmoćnijih i najčudesnijih vokala i mitske pojave Sjuzi Sju.
Elementi, ikonografija, ali i ideje panka - buntovništvo i razbarušenost mračne mladosti svih naših doba - s vremena na vreme neiščezljivi, dokazuju da je seme duboko posejano i da će uvek klijati.
Ž. Ž.

Нема коментара:

Постави коментар