26. 7. 2016.

GALSKO NASELJE STARO TRI HILJADE GODINA


Kao „bomba“ odjeknula je 1993. godine vest da je u Francuskoj otkriveno galsko naselje staro tri hiljade godina.

Vest je objavio britanski Independent. Ništa u toj vesti ne bi bilo neobično da se nije radilo o naselju u kome su živeli popularni junaci iz stripova Asteriks i Obeliks. 

Naime, prema toj informaciji dva ugledna naučnika Bari Kunlif sa Oksoforda i Patrik Balo sa Univerziteta u Brestu predvodila su ekspediciju u Bretanji (Francuska). Naučnici su bili potpuno zatečeni otkrićem i, posle početnog šoka,  ushićeno su obavestili  javnost o senzacionalnom otkriću blizu grada Laniona.

Po uglednima naučnicima, radilo se o potvrdi da je pronađeno galsko selo koje nikada nije bilo okupirano od Rimljana. Lokacija se potpuno podudarala sa lokacijom legendarnog galskog sela iz stripa. Čak je pronađen galski novčić na kome je bila urezana svinja, inače, omiljeno jelo Obeliksa.
Naravno, javnost je bila zatečena i posle prvog čuđenja usledio je talas oduševljenja. Ređale su se teorije i pretpostavke o strip junacima koji to više nisu bili. Razni entuzijasti su pohrlili da potanko analiziraju svaki detalj iz Asteriksovog i Obeliksovog života. Posebna pažnja bila je okrenuta autoru stripa i mnogi su se pitali kakve to još tajne zna koje nije otkrio...


Ubrzo, međutim, posle talasa oduševljenja, usledio je i drugi talas, ali u vidu hladnog tuša od strane Independenta.

Činjenicu da su naučnici bili u Bretanji, iskoristio je, naime, novinar tog lista da plasira izmišljenu vest za 1. april – dan šale. Reakcija javnosti je bila potpuno očekivana  i tiraž novina je, pre izvinjenja od strane redakcije, rasprodat i još dva su bila doštampana i prodata. 

Javnost se, posle svega, malo razočarala, ali i, ipak, nasmejala... 

Naučnici su, ni krivi ni dužni, zatečeni i začuđeni, nastavili svoju potragu za arheološkim otkrićima koja, naravno, nisu imala dodira sa popularnim strip junacima...  Z. M.

Нема коментара:

Постави коментар