31. 7. 2016.

IZMEĐU DVE REALNOSTI - TAVISTOK

Otkako je 1922. godine, po planu Kraljevskog instituta za meðunarodne poslove na Oksfordu osnovana institucija za kontrolu svetskog javnog mnenja, prema nekim istraživanjima, ne potpuno pouzdanim i proverenim, Tavistok - institut za ljudske odnose, globalno proživljava zadate eksperimente.

Svet u kojem danas živimo podeljen je na stvarnost (depresivni deo) i virtuelnost (koja pripada svemogućem, euforičnom). Jedan deo kolača, prema toj i takvoj podeli, pripada i Tavistoku,  i to rasporeðenog - u obe grupe.
Sve ono što nam se, dakle, dogaða, mahom ograničenja i ometanja, pripada stvarnosti, dok je u virtuelnosti, uglavnom, sve moguće.
Izmeðu ove dve realnosti, gotovo izjednačene u postojanju, tendencija je da jezičak prevagne u korist virtuelnosti koja je po one koji upravljaju, izvor njihove sigurnosti i razloga za spokoj. Jer, u virtuelnom, u kojem je sve moguće, ništa stvarno nije moguće. Virtuelno je kontrolisani bezopasni izduvni ventil za pokazivanje mišića. Kome to može pričiniti štetu? Pojedincu? Ko još mari za čoveka?


I dok je stvarnost sve sumornija i teže podnošljiva depresija, neupotrebljiva gomila nemogućnosti, granica i osujećenja - tu je virtuelna sloboda - u kojoj ne morate ni biti vi, nego vaša predstava o sebi - "stvarnost". Lažno ime, ponuðeni portfolio, lik i "nick", šta god... avanture, ludila drugih, kombinacije, neki drugi život, neki drugi identitet... Čemu bi inače služile, recimo, društvene mreže osim za sejanje, razmnožavanje i širenje iluzija?
Na osnovu svega, Tavistokovi projekti se, kao, gotovo, bezbroj drugih i sličnih, verovatno, neće zaustaviti na podrazumevanom bipolarnom poremećaju globalnih razmera.
Laboratorije "trećeg sveta" in vivo tragaju za novim, bržim i efikasnijim metodama sveopšteg ludila... Promena svesti je, prema tome, apsolvirana. Idemo dalje...    P. S.  Informacije (proverljive i tačne) o Tavistoku su veoma šture, tako da je njegovo ime, uglavnom,  korišćeno kao obrazac namere i ponašanja mnogih...
    Ž. Ž.

Нема коментара:

Постави коментар