29. 7. 2016.

VELIKI INKVIZITOR - KRUNA SVIH PITANJA I SUMNJI


Veliki Inkvizitor, kruna svih pitanja i sumnji? 
I jednog i drugog...


Prvi je stalno postavljao pitanja i sumnjao. 
Drugi, pak, bio je previše siguran u to šta piše da se skoro ni u čemu, na prvi pogled, nije slagao sa prvim a opet, sa druge strane, smatrao ga je vrednijim, većim i značajnijim od sebe. Takođe, kako je voleo da kaže, i da je jedino od njega nešto novo naučio...


Kod prvog, Veliki Inkvizitor je bio kruna svih pitanja i sumnji i njegov, na prvi pogled, najveći poraz. Ipak, on je to veoma dobro znao, bio je to poraz sa ukusom najveće pobede života i nade. 
Drugi se, pak, smatrao prozvanim i dužnim da piše o prvom i poslednjem, po ličnom priznanju, Spasitelju. Nazvao je ponosno sebe anti-hrišćaninom jer nije mogao da oprosti Hristu što je stradao na krstu.

Prvom se desilo da je njega i Velikog Inkvizitora pobedio niko drugi do Starac Zosima i Spasitelj a drugom se desilo da ga je bolest sprečila da posumnja u mnogo šta što je pisao i mislio. 

Na kraju, na sahranu prvog su došli isti oni koji su ga nekada slali na gubilište. 
Po slavu i falsifikovano delo drugog su se otimali upravo oni koje je, u dubini duše, najviše prezirao.

Posle svega, kada bi se, kojim slučajem, danas sreli, da li bi, između njih, starac Zosima bio ona ista granica? Granica koja je toliko razdvajala Dostojevskog i Ničea ili, možda, ipak, još više spajala...  


P. S. Ničeova sestra Elizabet je mnogo doprinela falsifikovanju dela velikog filozofa. 
Nešto više:                           
Nova  Germanija - rasno čista republika          
http://vrteska337.blogspot.rs/2016/07/nova-germanija-nezagaena-i-rasno-cista.html
Z. M.

Нема коментара:

Постави коментар