25. 7. 2016.

MISTERIOZNA SMRT NOBELOVCA NEŠA

Jedna od najneobičnijih naučnih i životnih sudbina, životna misija američkog matematičara nobelovca Džona Neša okončana je pogibijom u saobraćajnom udesu, u kojem je nastradao sa svojom suprugom Ališom pre nešto više od godinu dana, 23.maja 2015.godine. Imao je tada 86 godina teškog života iza sebe, koji je inspirisao Silviju Nasar za biografiju "Blistavi um", po kojoj je Ron Hauard snimio istoimeni film, nagrađen "Oskarom", sa Raselom Krouom u glavnoj ulozi.


Džon Neš je svoj "Nešov ekvilibrijum" za koji je i dobio Nobelovu nagradu, na 27 stranica napisao kao student na Univerzitetu u Prinstonu.
Pod teretom šizofrenije, boreći se sa utvarama, povremeno je uspevao da poduči generacije studenata svom neobičnom načinu rešavanja matematičkih problema.
Kada je rešio čuvenu Bruverovu teoremu napismeno je od svog profesora Dafina dobio preporuku za dalje školovanje da je genije.
Opaka psihoza i terapija uticale su na Nešov rad. Da je bio rasterećen problema koje je imao, ko zna šta bi sve "blistavi um" stigao da dešifruje.
Vest o smrti velikog naučnika i njegove odane supruge Ališe nije preterano potresla svet, čak ni posle filma koji ga je proslavio i obelodanio Nešovu veličinu.
Međutim, kao što se 40 godina "uspavao" - od "Ekvilibrijuma" do Nobelove nagrade, Neš je pred smrt obelodanio najbližim prijateljima matematičarima da je na "pragu velikog otkrića". Naime, nagovestio im je da je otkrio zamenu za Ajnštajnovu formulu teorije relativiteta.
Kardik Viljani, matematičar i dugogodišnji prijatelj Džona Neša javno je posumnjao da je Nešova smrt slučajnost, tvrdeći da je nobelovac bio na pragu epohalnog otkrića - objašnjena i poboljšanja kvantne gravitacije po Ajnštajnu, koja ovu teoriju doteruje, a praktično pobija i proglašava zastarelom.
Da li je to trebalo sprečiti?
Džon Neš i njegova supruga Ališa poginuli su u saobraćajnoj nesreći vraćajući se sa aerodroma u Nju Džersiju kući taksijem. Ališa ga nikada nije napustila. Svojoj supruzi je veliki matematičar posvetio Nobelovu nagradu... Moguće misteriozna smrt nobelovca Neša možda će u narednom vremenu ponuditi neko, eventualno, objašnjenje i razjašnjenje...
Ž.Ž.

Нема коментара:

Постави коментар