23. 12. 2016.

RAVNA PLOČA ILI LOPTA

Iako već pet vekova proglašena za nenaučnu improvizaciju i trućanje, teorija o Zemlji kao ravnoj ploči "obloženoj" zaštitnom sferom (kupolom), sa svim raspoloživim dokazima, vraća se u javnost i stiče sve veći broj vernika.

Navodno je reč o Zemlji, planeti na kojoj živimo; zapravo se radi o mestu, položaju i značaju čoveka u svetu, odnosno kosmosu.
Gde je istina, ostaće u domenu argumenata jedne i druge strane; samo nam se vraćaju epohe u kojima će dominirajući biti bilo geocentrizam, bilo heliocentrizam.
Poenta je čovek.
U davno "naučno" (samo teorijski) dokazanoj heliocentričnoj teoriji, koja govori da je Zemlja samo jedno od bezbroj nebeskih tela nastalih iz nekakvog slučajnog nastanka - dok je njen stanovnik, čovek, slučajnost oživljavanja nekakve "životvorne kapljice" u okeanu i njene evolucije - mi smo neutvrdjeno kako stvoreni, nastali smo, a mogli smo i ne nastati - dok je najteže objasniti kako smo to postali bića sa svešću (odakle nam svest?). Otuda se poseže za idejom Tvorca, bio on teološki ili teleološki ( superiornija inteligencija čiji smo biorobot...)...
Geocentrična teorija, pak, vraća nas na mesto "miljenika" našeg staništa, zbog kojeg je i stvoren polusferični disk, zaštićen kupolom - ne baš Nojeva barka, ali svakako sf projekcija sa kakvom smo se susretali u maštovitim filmovima. Sve što je smešteno pod zemljinu kupolu na taj način ima svoju, možda nama nepoznatu svrhu, ali je delo posebne Božanske milosti prema mezimčetu zvanom čovek.
Ključni argument ove teorije je dokaz da čovek nijednim spejs šatlom niti satelitom nije uspeo da izađe iz Zemljine "orbite", to jest da probije granicu (polu)sfere.
U slučaju ovakvih krajnosti, sama po sebi se kao logična nameće neka treća, pomiriteljska teorija. Ravna ploča, lopta ili nešto sasvim treće.
Zvuči neverovatno da čovek na današnjem stepenu tehnološkog razvoja nema pouzdane dokaze da je iskočio iz Zemljine "orbite" ili sfere, ali je to jedino, čini se, pouzdana činjenica koja je posle pet milenijuma punim plućima dunula u jedra geocentrizma.
Tehnološki razvoj za tehnološki razvoj - sasvim je verovatno da se "naštimovanim" ljudskim mozgovima servira hrana na koju su navikli i da bi nastala opšta pobuna zbog algi na tanjiru ili, ne daj bože, u injekciji - što sobom povlači indicije o brojnim skrivenim znanjima (koja se, naravno, namerno taje) - i jedna i druga teorija zahtevaju toliko mnogo gradjevinskog materijala, a istina mora biti prosta i zanovana na univerzalnom zakonu...

Kako je čovek u sebi spojio osvešćenu materiju, na to pitanje odgovor ćemo tražiti dugo, čak i ako je od nas sakriven u najdubljim pećinama.
(Koliko je to važno svedoči ime svakog tragača za odgovorom, upisano u istoriju sveopšteg postojanja).
Ž. Ž. 

Нема коментара:

Постави коментар