8. 9. 2016.

LEGENDA IZ LOH NESA - POTERA ZA NESI


Oživljena legenda iz Loh Nesa! Potera za Nesi!... Tako su glasili naslovi štampe1972. godine...


Tim zoologa iz Jorkšira je otkrio leš neke životinje kako pluta na vodi čuvenog jezera Loh Nes. Beživotna životinja bila je dugačka oko 15 stopa (oko 5m).

Uzbuđeni zoolozi, u prvi mah, potpuno nespremni na sve što ih je snašlo, uspevaju posle nekoliko sati da izvuku telo na obalu. Ubeđeni su bili da se radi o čuvenom čudovištu Nesi koje je plenilo pažnju ljudi iz čitavog sveta. 
Brzo je organizovan prevoz i zoolozi su krenuli put Jorkšira, tačnije lokalnog zoološkog vrta gde su i inače bili zaposleni. 
Lokalno stanovništvo, videvši šta se dešava, obaveštava policiju koja, ubrzo, na putu pokušava da zaustavi naučnike.

Bila je to prava mala potera za Nesi. Na kraju, policija uspeva da preuzme telo, pozivajući se na zakon iz 1933. u kojem je pisalo da „neindetifikovano i nepoznato telo ne sme da se iznese sa određene teritorije pre nego što se utvrdi o čemu ili kome se radi“. 

Škotski policajci nisu, sa druge strane (to je bio pravi razlog), nikako hteli da dozvole da se takav „brend“ iznese sa njihove teritorije, s obzirom da se očekivalo da će celokupna svetska štampa da „nagrne“ na to područje.
Ubrzo je telo misteriozne životinje odveženo u Danfermajn radi ispitivanja. Razočaranje (radost?) je bilo veliko kada se utvrdilo da se radi o morskom slonu (moržu) koji je uginuo u jednom zoološkom vrtu nekoliko dana pre navodnog otkrića.


Iza čitave priče je, naime, stajao Džon Šilds, zoolog koji je, želeći da se našali sa kolegama (u pitanju je bio 1. april), tajno na jezero dovezao uginulu životinju. Prethodno je nekoliko dana čuvao njeno telo u zamrzivaču.  Obrijao je i „brkove“, usput čineći mnogobrojne prepravke na licu i telu životinje. Niko, inače, od njegovih kolega nije primetio prevaru. 

Udarna svetska vest 1. aprila 1972. godine bila je informacija o zagonetnoj i „uginuloj Nesi iz legendarnog jezera u Škotskoj. 
Rezultat svega je, ipak, bio da je legenda iz Loh Nesa nastavila da živi – na radost lokalnog stanovništva i čitave Škotske. Bez obzira na neslanu prvoaprilsku šalu…    Z. M.

Нема коментара:

Постави коментар