12. 9. 2016.

MENTALITET NASTAO IZ POHLEPE


Oni su (samo) mentalitet nastao iz pohlepe. Vremenom su postali imuni na skoro sve bolesti i čini se, ponekad, kao da ne pripadaju ovom svetu. Neki put ih zabrine, eventualni, pad sa visine na koju su se popeli... U stvari, takva mogućnost ih užasava i boje se i da misle o tome.

Oslanjaju se na pregršt varijanti prisile i terora. Veoma često to kriju iza velikih obećanja, slatkorečive budućnosti koja tek što nije kročila... Protagonisti su beskrajnih saveta o poštenju, dobročinstvu i odgovornosti - zapravo svega onog što istrajno mrze ili preziru...
 Beskrajno zaziru od mogućnosti da, kojim slučajem, njihove slike budu retuširane, kartonske građevine raskrinkane, stvarana iluzija demistifikovana  a vekovima građeno podaničko okruženje – razjureno.
Gramzivost je, po njihovom mišljenju, odavno zauzela mesto koje joj pripada i, nazvavši je najuzvišenijim imenima, čitave ode joj posvećuju.


U potrazi su i za svojim novim imenom i svrhom. Odavno su, naime, prevazišli svaku pomisao na ljudsku vrstu, dostojnu, po njima, svakog prezira. Sebe su odavno prodali, ali im ne smeta da, kupujući sve što se kupuje i prodaje, budu najveći rentijeri tuđih sudbina...
Ko i šta su "oni"?   Z. M.

Нема коментара:

Постави коментар