7. 9. 2016.

JEZERO NIOS - ERUPCIJA NALIK IZLIVU BESA

U zabitom delu džungle u Kamerunu, 21. avgusta 1986. god. iz jezera Nios izbila je strahovita erupcija, nalik najgorem vulkanskom izlivu besa.
U roku od nekoliko minuta, u prečniku oko tridesetak kilometara, uništeno je  sve što se mrdalo i sve što je podsećalo na život. Jezero, dugačko nešto preko jednog  kilometra, pokazalo je svu apokaliptičnost prirode i nemoć stanovništva. Ogromna količina ugljen dioksida probila se na površinu jezera, bacajući otrovne talase koji su uzrokovali trenutnu smrt. Vetar brzine 60 km na čas, raznoseći smrt, pojačavao je sliku nestvarnog prizora. Otrovni vodeni cunami, visine oko 60 m, zamračio je nebo...

Posledice su bile užasne, stradalo je oko 1800 stanovnika i čitav biljni i životinjski svet…
U sledećim godinama, postavljena je pumpa na jezeru koja je regulisala količinu ugljen dioksida i da bi eventualno sprečila novu katastrofu. Evropski stručnjaci, koji su ispitali slučaj, došli su do saznanja da je u pitanju pravi vulkanski eruptivni gas koji je nekako došao do površine. Kako se to desilo i zašto, pouzdanog odgovora još uvek nema.    G. Z.

Нема коментара:

Постави коментар