30. 9. 2016.

SPIGOT - KRSTAŠKI RAT PROTIV BRITANSKE VLADE


Vesvord televizija iz Britanije je 1973. godine prikazala iscrpan dokumentarni film o žiteljima mestašca Spigot koji su se organizovali da se bore protiv međunarodnih mernih jedinica. Informacija da je vlada prihvatila novi oblik merenja, preteći strogim kaznama ko se o odluku ogluši, izazvala je gnev i revolt kod odvažnih tradicionalista. Pozvali su sve stanovnike Britanije da im se pridruže i najavili su borbu do kraja.

 
Reakcija javnosti je bila momentalna. Televiziju su prosto saletali pozivi građana koji su želeli da podrže borbu stanovnika Spigota. Situacija se sve više zaoštravala i komplikovala. Objavljen je pravi mali krstaški rat protiv odluke britanske vlade i organizovani su zborovi u znak podrške. Televizija i drugi mediji su se uključili pomno prateći dešavanja.
Ipak, nešto je u čitavoj priči nedostajalo. Bez obzira na želju mnogih da posete pomenuto mesto, niko nije bio u stanju da kaže gde se gradić nalazi. Uskoro je, međutim, sve objašnjeno.
Emisija je, naime, objavljena 1. aprila na dan šale i prema tome i sama priča je bila potpuno izmišljena. Mesto pod tim imenom nikada nije ni postojalo…

 
„Hrabri“ tradicionalni stanovnici Spigota su nastavili da žive u vešto smišljenoj priči a onima koji su želeli da im se pridruže, ostalo je da hrabro prihvate veoma uspelu šalu. I svoje slabo poznavanje geografije…  

P. S. Slučaj izmišljenog grada Spigota nije redak slučaj, bar kada se radi o potpunom nepoznavanju bližeg ili daljeg okruženja. Sticajem okolnosti se radilo o danu šale, pa nikakvih ozbiljnih posledica nije bilo. Problem uvek nastane kada se događaj kreira ili priča potpuno izmisli radi drugačijih i sebičnih ciljeva. Posledice su tada veoma, veoma teške i na najgori način se prikaže potpuna otuđenost čoveka prema okruženju. Poznato je, naime, da je neznanje najvažniji saveznik manipulacije i pohlepe...  Z. M.

Нема коментара:

Постави коментар