25. 9. 2016.

PREDVODNIK I STADO

"Predvodnik i stado" je arhetipski, gotovo, simbol svih zabeleženih vremena...


Kao što je „posvećeni predvodnik stada“ veoma često vrhunski manipulator i beskrajni lažov, isto tako, sa druge strane, zna da bude i iskreni zagovornik svega onoga što tom istom stadu savetuje i govori - fanatik i opsenar najfantastičnijih pogleda, beskrajno posvećen svojim suludim idejama i zabludama.

 Sa druge strane, stado, kao što je poznato, „voli“ iluziju i u njoj, dok za nečim drugim (paradoks) čezne, skoro nikada ne prepoznaje ništa osim onoga što toliko dugo, navodno,  priželjkuje - istine. 
Takođe, stado voli, kada je podgovoreno, da upre prstom na drugo stado (uzajamno) i da, pronalazeći mu najgore mane, svali na njega, gotovo, arhetipsku krivicu. 
Ipak, makar iz nemoći, „stado“ zna da bude i osvetoljubivo zbog neostvarlvosti obećanog i "veličanstvenog" cilja, kao i zbog, na vreme, neprepoznate prevare ili zablude. Tada ono, od siline nemoćnog besa, ne pita mnogo ko je zapravo kriv ili odgovoran...
Nije redak slučaj da se predvodnik izmakne i prepusti stado svojoj sudbini. Ono tada ostane na vetrometini, izdano, nasamareno, poniženo...


Poigravanjem ljudskim sudbinama, neznanjem, podilaženjem najdubljim, najnižim i najzamućenijim strastima, primeri su iz života mnogih „stada“ i mnogih njenih predvodnika. Takvo poigravanje zna da otvori, kao i mnogo puta u istoriji, pandorinu kutiju. A kada se ona, napokon, otvori, a opsena kao kula od karata počne da se ruši, nikakva iluzija, obmana, poluistina ili laž ne mogu da vrate točak vremena unazad...    Z. M.

Нема коментара:

Постави коментар