18. 1. 2016.

MOĆNI FARMACEUTI I PINKERTONOVI DETEKTIVI


Moćni farmaceuti i Pinkertonovi detektivi bili su učesnici nesvakidašnjeg događaja...

Američki naučnik, ekcentrik, Ager Neuw je početkom prošlog veka bio na granici "zanimljivog" otkrića.



Po obrazovanju farmaceut, večito u sukobu sa okoštalim naučnim merilima i metodama, već se nekoliko godina bavio pikantnim i nerešenim problemima unutar svoje branše. S obzirom na svoju ekcentričnu narav, nije nikakvo čudo da ga je zaintrigirala sve učestalija proizvodnja lekova kružnog oblika. Kako je smrću supruge nasledio pozamašan imetak, rešio je da uloži ogromne svote u objašnjenje te pojave. 
Posle nekoliko meseci, angažujući najbolje detektive Pinkerton agencije, došao je do, po njemu, poražavajućeg podatka da je 97 procenata svih tadašnjih lekova okruglastog oblika. Odmah je prionuo na posao i ubrzo je zakupio veliku i prostranu laboratoriju u Filadelfiji, opremivši je, za ono vreme, najboljim i najmodernijim uređajima. Angažovao je, u isto vreme, nekoliko mladih i talentovanih pomagača, kako bi, što je posebno zanimljivo,  uporedo sa nameravanim ispitivanjem i  proučavanjem, merio granice ljudske izdržljivosti. 


Ager Neuw je bio, naime, poznat po svom beskompromisnom karakteru i neobično izraženoj marljivosti. Bez obzira što je već uveliko prešao četrdesetu, njegov mladalački polet bio je zapanjujući. 
Odredio je osamnaestočasovno radno vreme, jer je, što je iznenađujuće, utvrdio da je period izmedju 16. i 18. časa ubedljivo najproduktivniji. Sedamnaest mladih, talentovanih i vrednih naučnika su na Agerovo iznenađenje ispunjavali svaki zadatak koji bi im on odredio.
 
Besmislena i pomalo luckasta težnja za ispitivanjem porekla pravljenja okruglih tableta, ukazala je, međutim, na sasvim novi putokaz. 
Jedan od  talentovanijih mladih naučnika, Blat Ti, posle nekoliko meseci proučavanja pilule pod imenom Tablet Noo, inače poznate po energetskom oporavku organizma, došao je do začuđujućeg otkriča. Naime, otkrio je da je u pitanju obični šečer, presvučen i sakriven najtanjim slojem plastičnog omotača. Posebno ga je začudilo kada je utvrdio tragove mravlje kiseline koja, u kombinaciji sa odredjenim plastičnim sastavom, daje sličan rezultat kao bilo koji nitro sastav. 
Ageru je postalo jasno zašto se, svojevremeno, kod predstavnika proizvođača navedenog leka insistiralo na apsolutnoj tajnosti sastava, navodnog, energetskog stimulatora. Ponovo je angažovao Pinkertonove detektive, usput upozorivši mladog Blata da nikome ne govori ni reči. Čitava četa detektiva, angažovana pozamašnim Agerovim sredstvima, prosto se razmilela po istočnoj obali Amerike, gde su, inače, bili pogoni  proizvođača Tablet Noo, u potrazi za rešenjem veoma zamršene zagonetke.
 
Međutim, ubrzo, čitava operacija poprima potpuno drugačiji tok i epilog. Moćni farmaceuti, uvidevši da im je Pinkerton za vratom, uništavaju u roku od nekoliko dana sve dokaze koji bi ih, eventualno, mogli teretiti. 
Posle nekoliko dana nestaje Blat Ti i još tri mlada naučnika iz Agerove laboratorije. Agerova kuća je, u međuvremenu, potpuno demolirana. Pinkertonovi detektivi, nailazeći svuda na zatvorena vrata, potpuno obustavljaju istragu, ostavljajući Agera na milost i nemilost neprijatelju. 
Na savet malobrojnih prijatelja, Ager, pokupivši samo najhitnije stvari beži na Zapadnu obalu, odakle se ukrcava na brod koji će ga odvesti u Australiju. Od tog trenutka gubi mu se svaki trag… 
P. S. Sadržaj teksta je prilagođen modernom čitaocu. U stvari, svaka sličnost sa stvarnim događajima i ličnostima je potpuno slučajna.      Z. M.  

Нема коментара:

Постави коментар