22. 4. 2016.

IZUZETNOST ĆILIBARSKE SOBE - OSMOG ČUDA SVETA

Na poklon ruskom caru Petru Velikom, osnivaču Sankt Peterburga 1716. godine najbolji nemački majstori doneli su Ćilibarsku sobu, neprevaziđeno remek-delo, zbog svoje neobičnosti i lepote proglašeno za osmo čudo sveta.
Veliki voskovođa i car pobednik poklon je smestio u Katarininu palatu, gde je u svom svom sjaju dečekala ratnu 1941. godinu. Pre tačno 75 godina nacisti su, jurišajući na severnu rusku prestonicu, između ostalog, znali šta traže i u nevešto i loše kamufliranoj sobi, koju Rusi nisu smatrali da mogu bez oštećenja da premeste na bezbednije mesto, otkrili svoj cilj. Za razliku od Rusa, pakovali su u sanduke komad po komad numerisanog ćilibara koji se dao lako rekonstruisati. Nemci su dragoceni transport smestili u muzej u Kenigsbergu,koji će, posle ulaska trupa Crvene armije promeniti ime u Kalinjingrad. Ne znajući kakvu tajnu i blago krije gradski muzej, Rusi su ga osvojili uz mnogo oštećenja, digavši u strašnom osvetničkom besu, najveći broj palata u vazduh. Između ostalog, pretpostavlja se i muzej u kojem je bila smeštena.

Da slučaj ne bi poslužio za ismevanje oslobodilaca, predratni (i posleratni) kustos Carskog sela, u potrazi za Sobom, zato što je nije evakuisao i kao i sva ostala neprocenjiva ruska blaga bezbedno je sklonio u Sibir, morao je da se iskupi, kako dokazuju istraživači, lažju, koja će opsedati avanturiste u bližoj i daljoj budućnosti. U nadu da je Ćilibarskoj sobi moguće ući u trag, investirali su, na ogromno čuđenje sveta i STAZI i KGB!

Posle sedam decenija neuspešne potere, nade da će se Ćilibarska soba pronaći jenjavaju, a misijom su zaokupljeni još usamljeni entuzijasti. Razlozi su jasni: kustos Carskog sela znao je šta radi i nije ugasio požar radoznalaca i avanturista da je remek delo u ćilibaru moguće pronaći.
Obeležavajući 2003.godine tri veka postojanja Sankt Peterburga, Vladimir Putin i nemački kancelar Šreder, u Katarininoj palati otvorili su rekonstruisanu Čilibarsku sobu. Novo remek delo nemačkih majstora od baltičkog ćilibara. Da su iole tada sumnjali da je osmo čudo sveta sačuvano, zar ga ne bi našli i vratili gde mu je i mesto? Zašto bi investirali dve milijarde evra u novu Čilibarsku sobu?

Izuzetnost Ćilibarske sobe, osmog čuda sveta, jeste sama ideja da se od rezbarenih panela u ćilibaru uopšte napravi prostorija.Ovo je prvi i jedini slučaj da je mekani stoletni ćilibar s Baltika, najkvalitetniji na svetu, poslužio kao arhitetkontski materijal. Čudo je i sama priča oko potere za blagom koje su nacisti oteli od Rusa i sakrili, koja i danas uzbunjuje duhove i podiže ekspedicije.
Sigrunih potvrda bilo jedne, bilo druge verzije priče, ipak, još uvek nema.    Ž. Ž.

Нема коментара:

Постави коментар