18. 4. 2016.

PLAGIJAT

Kao što je poznato, plagijator je tvorac plagijata. Ukoliko govorimo o ljudima, plagijat i ne mora da zna da je stvoren od plagijatora. U stvari, on to nikada ni neće saznati...
Bilo je kroz istoriju, kao što je poznato, uspešnih ili manje uspešnih plagijata. Isto tako, bilo je, takođe, uspešnih ili manje uspešnih plagijatora. Da ne bude zabune, ne bi trebalo brkati marionete sa plagijatima. Marioneta je marioneta i ona uvek zna da je to, a plagijat može da bude bilo ko, od najmostruoznijeg karaktera do najpremazanijeg hohštaplera najvišeg kalibra, pa čak do karakternog i dobrog čoveka - koji, naravno, nema pojma da je u pitanju čistokrvno plagijatorsko remek delo.
Plagijat, naravno, prema tome, nema sposobnost sagledavanja celokupne stvarnosti jer "končiće" kojima ga je "opleo" plagijator on i ne oseća. Nesrećni plagijat je, dakle, potpuno ubeđen da je unikatan i neponovljiv. U svetu koji nas okružuje, a nekog uveseljava, postoji čitav spektar majstora za plagijate. Od najsitnijih prevaranata pa do svetsko planetarnih šampiona. Njihovo prirodno okruženje su "konci i malene laboratorije" gde polako „vajaju“ i oblikuju svoja stvorena čeda.
Dok posmatraju početak uspona svog budućeg glavnog junaka, plagijatori nipošto ne ispuštaju konac iz ruke a laboratorijska vrata su im uvek otvorena za, zlu ne trebalo, adekvatnu  zamenu… Z. M.

Нема коментара:

Постави коментар