6. 10. 2016.

UTERIVANJE STRAHA

Uterivanje straha preko najdoslednije podrške - manipulacije.


Pod pretpostavkom da često razmišljamo o manipulaciji, veće su i šanse da budemo nasamareni. I to bez obzira što posedujemo dugogodišnjie iskustvo u sučeljavanju sa njom.
Kao što je poznato, nje je previše, na svakom je koraku, lucidno je raspoređena svuda... Ekonomska, državna, sektaška, verska, seksualna...

Ukratko, bilo koja i kakva, sa svim svojim, u međuvremenu, stvorenim podsvetovima. Veoma često krajnji ishod i nadmaši prvobitnu zamisao kreatora manipulacije.


Sa druge strane, istinita informacija, koju je u današnjem vremenu sve teže pronaći, izaziva našu radoznalost i prosto nas vuče u dalje istraživanje. Međutim, šuma prepreka, koja se tom prilikom javlja, prosto nam ne dozvoljava da dišemo.

Suptilne metode veoma često odvode potragu na neuobičajeno mesto, nalik lavirintu, koji, vremenom, poprima razmere megalopolisa...

Mnoge poznate teorije iz takozvane teorije zavere su, recimo, nastale na takav ili sličan način. Kao zdrav i lep koren koji, umesto istih takvih izdanaka, ponudi, na kraju, razgranato čudovište.
Cilj je, između ostalog, odvlačenje pažnje, širenjem sve fantastičnijih teorija, navodno važnih vesti... U većini slučajeva, a da toga, veoma često, nismo ni svesni, rezultat je poražavajući...

Šta se, u stvari, desi sa onom tačnom informacijom, koja je i privukla našu pažnju? Ona, na žalost, bude potpuno zaboravljena, vremenom odbačena i skoro da više ni ne postoji. „Udavljena“ je u pravom potopu koji ju je zadesio – kada je primećeno da se nešto „neugodno“ dešava.

Površnost je jedan od glavnih aduta manipulacije. Uz sve brži tempo života, predstavlja, gotovo, nesavladivu prepreku.
Uterivanje straha putem raznih pretnji, obmana, katastrofičnih scenarija - sa obaveznim znakom usklika na kraju, pokazatelj je da su naša čula veoma ozbiljno "tretirana".

Dakle, površnost, brzina, neodgovornost, strah... I da se ne zaboravi - zaborav. Na slobodniji način napisano - sluđenost.
Sve nabrojano, koje je samo mali deo ukupnog problema, ne može da se zamisli bez enormne količine uloženog novca.   Z. M.

Нема коментара:

Постави коментар