4. 1. 2017.

NAŠA MUZIČKA KUTIJA

Duh božićnih praznika, taj mili, dražesni osećaj nesvakidašnje svetkovine duše, nastanio se u muzičkim kutijama i staklenim kuglama kroz koje nevino promiču pahulje.

Magične kutije čiji poklopac potakne skrivene dirke na najmilozvučnije arije čuvaju se generacijama iz porodičnih detinjstava, a vole se i sele kao nekakva relikvija gde se god porodice kreću. Iz njih iskaču na biserni feder male balerine, svečano odeveni zaneti parovi, živopisni vojnici, čak i ptičice koje polagano mašu krilima, sunce, mesec, zvezde, svakojake čarolije, vrteći se na po jednoj nozi unedogled, dok god smo deca. Bez obzira na godine. I kad posedimo i klonemo, u krilu nam svira naša muzička kutija. Često je poslednja pesma koja nas isprati s ovoga sveta.
Ako svome detetu želite dobro, bajku i san, obavezno mu zaveštajte porodičnu magičnu kutiju ili mu kupite njegovu. Budite uvereni da će se istorija ponoviti i da će ona biti poslednji skriveni zavežljaj, uvek drago i sigurno utočište njegove večne detinje duše. Jer, to svi znaju, kutija čuva dobrog duha sna, utehe i duševnog zdravlja u najvećoj nevolji.
Kupite mu i staklenu kuglu kroz koju promiču pahulje, sa idiličnim prizorima sačuvanim u kapi teškog providnog stakla. Nekada sanke sa poklonima, nekada kućica okružena drvećem i svećem, sa malenim zečićima i srnama, nekada panorame gradova sa znamenitim tornjevima, slavolucima, crkvama i kapijama, svejedno kakav prizor prikazivale, sneg će proizvesti toplinu muzike same duše i doneti spokoj.
Nikada nećete biti napušteni i sami dok vam svira vaša muzička kutija iz detinjstva i zasipa vas sneg iz staklene kugle. Zato što njih nastanjuju najlepši duhovi, duhovi istinske lepote, ljubavi i odanosti.

Ž. Ž.

Нема коментара:

Постави коментар