7. 2. 2016.

I TO JE BIO ŽIVOT NAŠ

I to je bio život naš, rekli bi neki...



Potmulo, kao plemenski bubanj, udara neumitno vreme. Probija opne mekoćom kože u koju I to je bio život naš, rekao bi neko...udara.
Opominjuće vreme, koje nestaje, otiče nekud.
Uvek se tešimo da je bezgranično, možda čak da i ne postoji.
A ono je, biće, jedino i sve.
Odlažemo za sutra sve malodušnosti.
A onda, kada se u poptunoj samoći suočimo s njim i stanemo pred ogledalom, vidimo Istinu sopstvene samoobmane, da je svaki tren bio tako važan, možda i odlučujući.
Naše odluke, pravdane mladošću, a potom prečim obavezama, iscere nam se kao gladni Kerberi. Bekstva više nema. Po nas – tako ispražnjene, nedovršene, željne vremena, dolazi Čas. Shvatamo da vremena više nema. Pred nama je neizvesnost. Ima li uopšte dalje, šta je dalje.
Rukopisi na vetru, snovi, htenja, želje, ono što nismo stigli najednom postaje kao ogromna gomila veša za peglanje, pred kojom (za)padamo u očajanje. Zašto nismo? Šta smo čekali? Zašto je to dragoceno vreme utrošeno na toliko nevažnog? Zašto...i samo zašto. Bez odgovora pred ogledalom.


Umorni i iscrpljeni, bez ijedne iluzije u rukavu, stojimo pred ogledalom, dok bubanj udara sve bliže – kao materija koja nestaje, kao telo koje su same kosti i koža što će se svaki čas survati na pod – i, to je bio život naš.


Nada Kafke u Brodskog, Baha u Mendelsona – sve je što ostaje. Jer, nada neće otići Tamo bez nas.
„U tišini slutim – kad sve ovo svene, tišina će stići i mene, i mene...“


Ž. Ž.

Нема коментара:

Постави коментар