24. 2. 2016.

NOSTRADAMUS PROTIV KUGE


Mišel de Nostradamus poznat je kao vrlo svestran naučnik svoga doba i najpoznatiji kao prorok.

U najranijem detinjstvu nauci ga je podučavao rođeni deda, koji mu je pružio najbolje.
Završio je medicinu u tada najpoznatijim školama i centrima Monpeljea.
Sam Nostradamus ukrstio je vanserijsko znanje koje je posedovao sa praksom i proslavio se i kao lekar, i to iseclitelj.
U doba kada su se i dijagnoza i terapija prepisivale po horoskopskom znaku pacijenta, a vrhunac lečenja činilo puštanje krvi, suočen sa strašnom crnom kugom koja je harala Evropom, Nostradamus se sreo sa stotinama beznadežnih medicinskih slučajeva. Za razliku od svojih kolega, nije se držao ni horoskopa, niti je puštao krv svojim pacijentima. Zahtevao je od porodica u čije je domove ulazio kao lekar da im kuće budu čiste, a pacijenti okupani. I sam je držao do lične higijene, smatrajući je važnim delom očuvanja zdravlja.


Postizao je neverovatne uspehe u izlečenju obolelih od kuge. Zvali su ga gradovi i države.
Kako je svaki lekar u to doba imao pravo na svoj lek i sredstvo kojim će lečiti, Nostradamus je 1555.godine objavio svoj recept za kuglice protiv kuge (pilula protiv kuge) koje je davao pacijentima. „Pre jutarnjeg sunca ubrati latice s 300-400 ruža i dobro ih udrobiti tučkom, dodati im iris, iglice čempresa, plod šipurka i začine“ - zapisao je čuveni prorok. Sveže kuglice davao je pacijentima kao pilule i one su davale efekta.


Latice ruže i danas služe kao snažni diuretik. Imaju i antiseptičko dejstvo, zbog čega se ružina vodica koristi u kozmetologiji i stomatologiji. Čisti krv i jetru i jača srce.
Poznato je i da se iz ploda šipka industrijski proizvodi askorbinska kiselina, zato što sadrži najveću koncentraciju C vitamina, koji jača imunitet i štiti od infekcija.
Tako je ime zagonetnog proroka upisano i u hronike crne kuge koja je pokosila na desetine miliona ljudi u Evropi.
Ž. Ž.

Нема коментара:

Постави коментар