8. 5. 2017.

NIŠTA NIJE NESTVARNO - ČARLS FORT



Ne može čovek da nauči mnogo, a da mu bude lako. Čovek može da nauči mnogo, pa da lako bude drugima, pisao je Fort…
„Ništa nije stvarno i ništa nije nestvarno.“


Veliki deo svog života proveo je listajući štampu i praveći knjige od izbora najneobičnijih događaja koje su novinari beležili. Tako su nastale njegove i danas čitane, popularne i korišćene knjige: Knjiga prokletih, Nove zemlje, Gle čuda i Nezadrživi talenti. Korišćene širom sveta za rubrike „verovali ili ne“.
Baveći se najneobičnijim fenomenima, on će zapisati:
„Većina nas gaji čvrsto uverenje da nikada nije bilo pljuska živih stvorenja. Ali neke među nama poučila su iznenađenja koja se razmimolilaze s većinom onoga u šta smo „apsolutno sigurni“.
Nikada nisam čuo ni za jedno merilo, u ma kojoj religiji, filozofiji, nauci ili spletu porodičnih odnosa, koje se ne bi moglo prilagoditi svakom zahtevu. Merila prilagođavamo zakonu, ili, pak, kršimo svaki zakon koji nam odgovara da prekršimo. Donosimo zaključke koji su proizvod izlapelosti, ili neznanja, ili lakovernosti, a onda iz njih izvodimo premise. Zaboravljamo na taj proces, onda iz tih premisa izvodimo nove zaključke, ubeđeni da smo odatle počeli“.
Fort je, koliko je poznato, pre ikoga pisao o „slučajnim podudarnostima".

 
Čarls Fort, guru istinski radoznalih, željnih neuobičajenih saznanja o gotovo bizarnim temama, On uživa slavu kultnog selektora zanimljivosti, a njegova su dela neiscrpni rasadnik večitih i najčitanijih tema žurnala, magazina i časopisa. Najprepisivaniji, bez citata, doživeo je da se njegovo impresivno delo u najvećem broju slučajeva doživljava kao svetska baština.  Ž. Ž.   

Нема коментара:

Постави коментар