13. 5. 2017.

SAM PROTIV SVIH - VILHELM RAJH

Sam protiv svih:
Vilhelm Rajh (1897-1957), jedna je od nakontroverznijih ličnosti dvadesetog stoleća.

Životni put ga je vodio od omiljenog Frojdovog učenika do njegovog zakletog protivnika i od ubeđenog komuniste, pa do žestokog kritičara dogmatskog komunizma. I, na kraju, od plodnog pisca psihološke misli, do spaljivanja svega šta je napisao, prvo od nacista, pa od Makartijevih lovaca na veštice.

Austrijski Jevrejin iz Galicije, psihijatar i doktor medicine, Frojdov miljenik svojevremeno, doživeo je početak nacističke hajke tridesetih. Napadali su ga i po ideološkoj i po nacionalno rasnoj osnovi. Uvidevši da mu je život ugrožen, seli se iz jedne u drugu evropsku zemlju, gde mu vrlo brzo uskraćuju gostoprimstvo. sve dok, napokon, ne završava tridesetih godina u Americi. Po sopstvenom priznanju, došao je u zemlju koja je, uz sve mane i propuste, davala najviše prava i slobode u odnosu na ostatak sveta. Međutim, izgleda da tako ništo nije moglo da potraje predugo… 

Odmah je zapao za oko Huverovog FBI i njegovih agenata. Svakodnevno kontrolisan i praćen, a da to i nije znao, mislio je da uživa apsolutnu ličnu i naučnu slobodu. Kao bivši komunista, bio je još sumnjiviji… 
Međutim, FBI i nacisti nisu bili jedini koji ga nisu voleli. Svojevremeno je navukao gnev boljševika, jer se drznuo da kritikuje komunizam kao ništa drugo nego crveni fašizam. Bio je iskreni marksista i za njega je prva zemlja komunizma bila samo karikatura slobode… 
Izbačen je po kratkom postupku, svojevremeno, i iz austrijske i iz nemačke komunističke partije. Bio je žestok kritičar kapitalizma, koga je optuživao za sve loše na svetu. 
U naučnoj javnosti, svojim pomalo čudnim pristupom, stvarao je sve više i više neprijatelja. Čini se da je umnogome sam kumovao takvoj slici. Skandal majstor, kakav je bio, nije se libio da pravi najprovokativnije ekcese.
 
Prilikom sukoba sa Frojdom, optužen je da je u psihologiju unosio ideje komunizma i politike a njegovo lično ponašanje je izazivalo osudu javnosti. U Lucernu je izbačen iz psiholoških i psihijatrijskih udruženja. 
Frojdova ćerka Ana, inače psihijatar, čak je u razgovoru sa Rajhovom ženom tvrdila da je u pitanju poremećen čovek i verovatno šizofreničar. Posle tog razgovora, u stvari psihijatrijske seanse, zbunjena supruga je napustila Vilhelma Rajha. Nikoga nije bilo briga što je Ana tim postupkom drastično narušila kodeks psihijatrijske struke.

Prilikom jednog kongresa analitičara u Stokholmu, razapeo je šator ispred ulaza u zgradu i time izazvao opštu pažnju, tako da je sam kongres, zahvaljujući njemu, prošao skoro potpuno nezapaženo. 

Preselivši se u Ameriku, stupio je u kontakt sa Albertom Ajnštajnom, predstavivši svoj famozni akumulator sa životnom energijom, odnosno, kako je govorio – orgonskom energijom. Međutim, test se pokazao potpuno neuspešnim i Ajnštajn beži od Rajha glavom bez obzira. Za razliku od Ajnštajna, zainteresovao je mnoge poznate ličnosti koje su pripadale tzv. avangardnom i mislećem delu Amerike.. 
Počela je prava pomama za akumulatorima, koliko god se FDA borila da tako nešto zabrani. Razne glasine su kružile. Od pojave radijacije, prilikom korišćenja akumulatora, pa do potpuno nepredvidljivih reakcija u raznim situacijama. Optuživan za amoralno ponašanje, sumnjiv kao komunista i izdajnik istih, kao da je sam svojim ponašanjem podgrevao te sumnje. Manipulativan sa jedne, iskren sa druge strane, pritisnut sa svih strana, dopao je zatvora u kome je, posle dve godine umro.  

Dakle, posle svega, ko je bio Vilhelm Rajh? Mnogi su ga mrzeli, zazirali i, verovatno, plašili. Rušio je tabue, bez obzira na posledice, tamo i gde je imalo nekog smisla i gde nije. Svojevremeno izbačen iz komunističke parije, iz svih psihijatrijskih udruženja, nešto svojom a nešto tuđom krivicom i voljom, osuđen je da vodi neku svoju bitku protiv svih. Zalagao se za besplatno zdravstvo i sam je davao primer svemu tome, organizujući besplatne preglede žena u Beču i šireći literaturu protiv obespravljenosti žena. Tzv. seksualna revolucija, šesdesetih godina, može se slobodno reći, inspirisana je njegovim delom. I, po običaju, pretvorila se u potpunu suprotnost i obmanu. Kasnije je njegov uticaj na šezdesete godine potpuno marginalizovan i čini se, nepravedno, izopšten. Provokativan, smeo i lucidan, u pojedinim delima je na najbolji način opisivao ustrojstvo tadašnjeg sveta sa svim svojim manipulativnim devijacijama ("Emocionalna kuga"). 

Međutim, kao što je rečeno, stvaranje famoznog orgona, supstance plavičaste boje, koja je trebalo da bude kruna njegove karijere, doživelo je potpuni debakl. Učenici i doskorašnje pristalice njegove naučne teorije, masovno su ga napuštali a on, ostavši skoro sam, postaje lak plen mnogobrojnih neprijatelja. 

Uprkos zabrani, izrečene od strane suda, da se više ne bavi proizvodnjom i istraživanjem akumulatora, Rajh se potpuno oglušio o to. Nastavio je da, bez obzira na opasnost od, navodne, radijacije, sprovodi svoje eksperimente, prethodno, da ne bi nikoga izlagao životnoj opasnosti, otpustivši preostale pomoćnike koji su mu pomagali.To je bio formalni razlog da ga optuže za nepoštovanje suda i priprete zatvorom. On se, međutim, nije uplašio robije. Osuđen je po relativno kratkom postupku... 
 
U to vreme Ameriku trese Makartijeva groznica lova na veštice (komuniste), i Rajh, kao sumnjiv antidržavni element je bio idealan primer mnogima. Sva dela i knjige su, po odluci suda, zaplenjene i zapaljene. Ponovila se slika iz Nemačke tridesetih. Začuđujuće je da su hajku protiv Vilhelma Rajha pokrenuli, zapravo, po mnogim pokazateljima, bivši partijski drugovi iz Moskve. 

Bio je sam protiv svih. Posle svega, prosto je neverovatno da tako, navodno, beznačajna ličnost izazove takvu reakciju istočne i zapadne zemljine hemisfere. Pre se čini da je svojom teorijom o manipulativnim procesima unutar raznih društvenih grupa,  izazvao surovu reakciju moćnika - i jedne i druge strane. Markuze mu je svojevremeno prorekao da će žilavi kapitalizam usisati njegove ideje, preraditi ih i tako pročišćene i sažvakane prodati javnosti. Možda je bio u pravu. Inače, bio je psihoterapeut koji je koristio telesnu psihoterapiju. 

Posle njegove smrti, na neki način, njegovo delo nastavili su njegovi učenici. Najpoznatiji su, Bejker, Pijerakos, Keli (Radix) i Aleksandar Loven (Bioenergetika). Bestseler knjiga "Ruke koje leče" od Barbare En Brenan, učenice Pijerakosa, na neki mali i prigodan način daje omaž Vilhelmu Rajhu. Njegova najpoznatija knjiga je "Funkcija orgazma", inače inspiracija za poznati film Dušana Makavejeva – "V.R. misterija organizma". 

Inače, nekoliko godina pre hapšenja, Vilhelm Rajh je jedne večeri saopštio svom dugogodišnjem prijatelju da on potiče sa Sirijusa. Divio se Nikoli Tesli, smatrajući ga najvećim od najvećih...

Kao što je napisano, umro je u zatvoru. Zatvorski čuvar je kasnije rekao da Rajh nije, za sve vreme robije, progovorio niti jednu jedinu reč. I još je rekao da je, kada je god šetao zatvorskim dvorištem, njegova glava uvek bila okrenuta u pravcu sunca. Svejedno da li je bilo vedro ili oblačno vreme. Uvek.     Z. M.

Нема коментара:

Постави коментар