28. 12. 2015.

PRVI ČOVEK - ADAM VAJSHAUPT


Prvi čovek, Adam Vajshaupt.
Istina, zabluda, fama... 
Možda i savršen alibi za mnoga (ne)dela koja su vršena ili se vrše...

Osnivač reda Iluminata Adam Vajshaupt (Adam Weishaupt) rođen je 1748. godine od jevrejskih pokatoličenih roditelja, a odgajan je i vaspitavan u jezuitskom (isusovskom) okruženju.
S obzirom da Jezuiti spadaju u najobrazovaniji i najmoćniji red u okviru katoličke crkve, ovaj podatak, naravno, nije nimalo zanemarljiv. Baron Ickstatt, jezuita, inače kum Adamov, direktor Univerziteta u Ingolstadtu, preuzeo je potpunu brigu o vaspitanju mladog Adama. Vredelo bi reći da je baron bio jedan od najrevnosnijih branilaca prosvetiteljstva…  
Jedan značajan detalj se desio prilikom upisa na studije prava – naime, Adam prelazi u protestantizam. Zna se da je pored prava studirao teologiju i da se zanimao za razne ezoterijske pravce, kao i da je proučavao Pitagoru. I Vajshauptovo samo ime ima kontroverze – Adam znači „prvi čovek“, Vajs znači „znati“ a Haupt znači – „vođa“. 
Ono što se dešavalo nakon uspešnog završetka studija je, možda, zanimljivo. Pridružio se, koliko je poznato, masoneriji 1774. godine, ali, ubrzo je napušta i osniva sličnu organizaciju pod nazivom Iluminati. Tada je veoma brzo stekao širok krug pristalica. Organizacija se proširila skoro po čitavoj Evropi i počela je da deluje u svim sferama života. Ne treba zaboraviti da je revolucija u Americi u toku i da se naslućuje vreme velikih promena u tadašnjem svetu.
 
Sama organizacija, barem po šturim informacijama, obavijena je tajnom. Nema, isto tako, nikakvih pouzdanih dokaza da su bili moćniji ili uticajniji od drugih tajnih društava toga vremena. Međutim, bez obzira na sve, ne bi trebalo nikako potceniti njihov uticaj na kasnije događaje. Naprotiv.

Neki su Iluminate videli kao nastavak raznih starih i okultnih grupa, neki kao antihriste a neki kao leglo moćnih i tajnovitih ljudi iz senke. Neko, pak, spajao je sve ovo u jednu grupu. Zanimljivo je, isto tako, da Adam nije bio ateista već, kako su mnogi opisali „vernik“ na poseban način. Njegov govor u predvečerje revolucije u Francuskoj se uzima kao dokaz subverzivne delatnosti tog čoveka i mnogi kasniji biografi su taj govor poredili sa ideologijom Trockog. Takođe, mnogi učesnici revolucije u Francuskoj su Iluminate pominjali kao veoma moćne ljude. Ono što se zna je da su se bili duboko inflitrirali u skoro sve masonske lože Francuske. Jedan od junaka revolucije Mirabo ih je na poseban način apostrofirao kao naslednike Templara. Tada su, inače, Iluminati već uveliko bili u „ilegali“.
 Isticanje anticrkvenih i antirojalističkih stavova u prvi plan kod Iluminata, ipak, nije moglo da prođe bez odgovora. Sve više su privlačili pažnju tadašnjih tajnih policija. 
Adam je čak organizovao zaveru protiv Josifa II Hazburga, cara koji je inače pripadao prosvećenim vladarima i koji je, nekoliko godina ranije, zabranio jezuitski red u Austriji. Zavera je otkrivena na vreme i osujećena je.
Bilo kako bilo, Iluminati su stavljeni van zakona (1785.), a Adam je bio pod stalnim pritiskom da bude uhapšen. Beži sa mesta na mesto, uvek u strahu od hapšenja. Iste godine (1785.) bavarska policija dolazi do poverljivih dokumenata u kojima se otkriva plan za revolucionarno delovanje po čitavoj Evropi. Progoni i hapšenja se nastavljaju… 
Ne zna se šta se sa njim dešavalo kasnije. Postoje informacije da je umro 1830. godine ili da se odselio u Ameriku… 
 
I dan danas ime Iluminata izaziva podozrenje i radoznalost. Neko govori da su to vladari iz senke, neko da su Masoni, neko da su u pitanju Jezuiti presvučeni u Masone a neko, pak, da se njihovo ime koristi i kada treba i kada ne treba, kao savršeno pokriće za mnoge stvari što se u svetu dešavaju.
U svakom slučaju, kontroverza ostaje i kao takva budiće interesovanje ili maštu kod mnogih… Z. M.

Нема коментара:

Постави коментар