11. 12. 2015.

POST - O OSEĆAJU MERE

Za izlečenje mnogih bolesti od velike važnosti je pridržavati se posta, a u nekim slučajevima je preporučeno kao najefikasnije uzdržavanje od hrane na određeni vremenski period, pri čemu je dozvoljeno piti samo vodu.


Takav je slučaj, recimo, u terapiji nekih bolesti kao što su kanceri određenih vrsta ili mnoge vezane za organe za varenje. Gladovanje se preporučuje i gojaznima u slučajevima kada srčanom mišiću, na primer, uraslost u salo ometa normalan rad.
Pod postom se, međutim, podrazumeva najčešće uzdržavanje od određene vrste hrane i pića u određenim vremenskim periodima, uglavnom o religijskim praznicima. Praktikuju ga sve postojeće religije - kada obično znači uzdržavanje od hrane, određene vrste hrane, kao i uzimanje hrane u dozvoljeno doba dana.
Post koji podrazumeva pretežno uzimanje određene vrste hrane i pića - uglavnom biljne uz korišćenje određenih namirnica kada je to dozvoljeno, ukoliko ga oni koji ga sprovode uz nadzor i dozvolu sveštenika, duboko je ukorenjen i u narodnim običajima. Obično podrazumeva očišćenje tela i duše u određenim periodima, kada je podjednako važno i uzdržavanje od hrane, određene vrste hrane, uglavnom životinjskog porekla i ništa manje važno - uzdržavanje od rđavih dela i misli, koje se smatraju postom za dušu.
Religije su postove prepisale, kako tumače teolozi, pred praznike koji padaju u određena godišnja doba, kada je neophodno pomoći organizmu da se efikasno, posle dugotrajnog i obilnog uzimanja životinjske hrane, očisti od nagomilanih otrova. Poznato je, na primer, da se tokom zime, kada prestaju poljske aktivnosti i saberu se plodovi zemlje, u stanju mirovanja kada se ne izgoni stoka i ne radi u poljima, pojača ishrana. Upravo u to vreme u nekim religijama praznovanje slava i praznka dovodi do zasićenja organizma - te je upravo taj peeriod najkritičniji što se smrtnosti tče. Da bi se predupredile teže posledice, ukoliko neko nije vernik, ipak se može pridržavati posta određenim danima ili, pak, lekarske dijete, bazirane na upotrebi namirnica biljnog porekla ili njihovom potpunom redukcijom do poboljšanja zdravstvenog stanja organizma.

Bezbroj je istorijskih i nadistorijskih primera o delotvornosti posta. Postio je Mojsije, uzdržavanje od hrane preporučivao je persijski mudrac Zaratustra, o osećaju mere govorili su Lao Ce, Buda, Muhamed, dok su u hrišćanskoj tradiciji post upražnjavali Jovan Preteča, Isus, apostoli.
                                                                                                                             Ž. Ž.

Нема коментара:

Постави коментар